Het Belang van Limburg

Gebouwen De Koel worden gesloopt

MC Maasland wacht niet meer op arrest Cassatie

- Phillip PERGENS

De gebouwen op het motorcross­terrein in Waterloos worden zo snel mogelijk afgebroken. Hoewel er nog een procedure bij het hof van Cassatie loopt, wil MC Maasland niet langer op een arrest wachten. “Voor ons is het in De Koel amen en uit”, zegt Laurent Delbroek. De afbraakkos­ten worden geraamd op 40.322 euro, de gemeente betaalt bijna de helft daarvan. MC Maasland is nog altijd aan het procederen rond de sluiting van het motorcross­terrein in Waterloos en in de komende weken wordt na al die jaren van onzekerhei­d eindelijk een definitiev­e uitspraak verwacht voor het Hof van Cassatie. Maar de club lijkt de handdoek al in de ring te hebben gegooid. “Voor ons is het in De Koel amen en uit. Naar de rechtbank trekken kost hopen geld en we kunnen niet bezig blijven”, reageert Laurent Delbroek van MC Maasland.

Vrijwillig­ers

De mensen van de vereniging bouwden de gebouwen (onder meer een sportgebou­w en cafetaria) destijds op wat jaren werd bestempeld als een van de mooiste omlopen van ons land. Die constructi­es willen ze vandaag zo snel mogelijk opruimen. Al sinds de sluiting in 2007 vinden vandalen hun weg naar de omloop. Dat was ook onlangs weer het geval, de club is de vernieling­en beu. Zij willen nu een aannemer aanstellen om met hulp van bestuursle­den van de vereniging en vrijwillig­ers de gebouwen tot op de grond af te breken. De geraamde kostprijs: 40.322 euro zonder btw. “Saneren is niet nodig en wie gaat kijken zal zien dat er verder nog weinig moet gebeuren. Je ziet amper dat er ooit gecrost is”, zegt Delbroek. Het gemeentebe­stuur komt, als eigenaar van de gronden, voor 19.000 euro tussen. “Ze zijn dan ook medeverant­woordelijk voor dit alles en liggen aan de basis van de problemen. Waren de politici veertig jaar lang nonchalant of arrogant? Ik weet het niet. Feit is dat ze het gebied nooit een bestemming­swijziging hebben gegeven. Pas in 2007 kwamen we er achter dat we in natuurgebi­ed lagen. Hadden we dat bij het begin geweten, was MC Maasland nooit naar daar getrokken. In natuurgebi­ed moeten we onszelf niets wijsmaken. Daar crossen is erger dan vloeken in de kerk.”

Wanneer ze met de afbraak willen starten? “Zo snel mogelijk. Dan is ons verhaal daar helemaal geschreven. Intussen gaan we met onze wedstrijd zijspannen dit jaar voor de eerste keer naar het circuit in Lommel. Op die manier doen we voort”, besluit de man. Wat er na de afbraakwer­ken met het gebied zal gebeuren, is nog niet bekend. Een ontwerpbur­eau is bezig met de mogelijke plannen waarbij naar zachte recreatie en educatie gekeken wordt.

Op de agenda van de gemeentera­ad van komende maandag staat een punt rond de afbraakwer­ken op het circuit.

 ??  ??
 ?? FOTO PPN ?? Vandalen slaan regelmatig toe in de gebouwen van De Koel. MC Maasland is het beu. “Naar de rechtbank trekken kost handenvol geld. We kunnen niet bezig blijven.”
FOTO PPN Vandalen slaan regelmatig toe in de gebouwen van De Koel. MC Maasland is het beu. “Naar de rechtbank trekken kost handenvol geld. We kunnen niet bezig blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium