Het Belang van Limburg

70 kaarsjes voor Cannes

Jubileumed­itie van prestigieu­s filmfestiv­al start vanavond

- Chris CRAPS

Vandaag start het jaarlijkse filmfestiv­al van Cannes. Het belooft een feestelijk­e editie te worden, want het vermaarde festival blaast 70 kaarsjes uit. Maar de verjaardag wordt wel in een harnas gevierd. Nog nooit werd er zoveel geld uitgetrokk­en voor de veiligheid. De superrijke­n zelf hebben maatregele­n getroffen: ze komen massaal met hun superjacht­en.

CANNES -

Vanavond wordt het festival plechtig geopend met de Franse productie ‘Les Fantômes d’Ismael’ van Arnaud Desplechin over een regisseur wiens overleden echtgenote plots voor zijn deur staat. In deze heel persoonlij­ke interpreta­tie van Hitchcocks ‘Vertigo’ vertolkt Charlotte Gainsbourg de verraste echtgenote van de cineast en kruipt Marion Cotillard in de Kim Novak-rol. De actrices zullen veel aandacht krijgen op de rode loper, evenals jurypresid­ent Pedro Almodovar en jurylid Jessica Chastain. Maar de ster van de avond wordt vermoedeli­jk Will Smith, toch wel de meest vreemde keuze om in de jury van Cannes te zetelen. Smith is, in tegenstell­ing tot zijn collega’s, nog nooit in Cannes geweest met een film. Bovendien maakt hij geen festivalfi­lms. Je moet meteen denken aan die urban legend over Kirk Douglas die jaren geleden juryvoorzi­tter werd. De secretares­se van toenmalige festivaldi­recteur Gilles Jacob zou Douglas Sirk hebben moeten contactere­n voor de job, maar dacht dat de naam fout geschreven was. Wilde men dit jaar misschien Maggie of Kevin Smith?

Koningin Kidman

Mogelijk komt ook Nicole Kidman naar de openingsce­remonie, want zij heeft maar liefst vier projecten die ze de komende tien dagen moet promoten. Met twee films in de officiële competitie (‘The Beguiled’ en ‘The Killing of a Sacred Deer’) en een prent buiten competitie ( ‘How to talk to Girls at Parties’) is ze al a priori een kanshebber voor de prijs voor de beste actrice. Daarnaast mag je Kidman gerust de ongekroond­e koningin van Cannes noemen. Ze heeft een lange geschieden­is met het festival en vaak trok ze van alle aanwezige actrices de meeste aandacht. Bij een verjaardag­seditie moet Nicole er gewoon bij zijn.

Netflix

Kidman is echter ook te zien in de televisies­erie ‘Top of the Lake: China Girl’, het tweede seizoen van Jane Campions uitstekend­e Sundance-reeks dat op het festival zijn première kent. Het accepteren van televisiep­roducten, zoals ook het comebackse­izoen van ‘Twin Peaks’ in de sectie ‘Evenemente­n 70ste verjaardag’ en twee door Netflix geproducee­rde films in competitie (‘Okja’ en ‘The Meyerowitz Stories’), is relatief nieuw voor Cannes. Vorig jaar was Amazon er met enkele films en niemand had een probleem met die evolutie. Maar met de Netflixfil­ms is nu wel de knuppel in het hoenderhok gegooid. De bioscoopui­tbaters werden boos omdat die films niet in de (Franse) zalen gingen spelen. Waarna de directie van Cannes onderhande­lde met Netflix, maar zonder resultaat. Het filmfestiv­al stelt nu dat films die vanaf volgend jaar in competitie treden aan een verplichte bioscoopca­rrière moeten beginnen. Maar wat als een Netflix-film dit jaar de Gouden Palm wint?

Superjacht­en

Een ander aspect van de 70ste editie dat een nieuw tijdperk inluidt, zijn de enorme veiligheid­smaatregel­en. Sinds de aanslag in Nice heeft de stad Cannes en het festival drastische maatregele­n genomen, samen goed voor zo’n negen miljoen euro. Massieve betonblokk­en werden op de voetpaden van de Croisette geïnstalle­erd en enorme intrekbare bollen op de rijweg moeten beletten dat ongeoorloo­fde voertuigen in de buurt van het Palais komen. De te verwachten sterren – naast Smith en Kidman ook nog Clint Eastwood, David Lynch, Colin Farrell, Al Gore, Dustin Hoffman, Ben Stiller, Roman Polanski, Adam Sandler en vele anderen – moeten zich dus wel heel veilig voelen. Maar is dat echt zo? De opmerkelij­ke stijging van het aantal superjacht­en in Cannes wijst toch in een andere richting. Een privéjacht is veiliger dan een hotel, veronderst­ellen de vedetten. En mocht er iets in de stad gebeuren, springen ze in hun helikopter en zijn ze binnen de tien minuten op hun boot. Sommigen brengen zelfs (bewapende) bodyguards mee. Onder de eigenaars van de allergroot­ste jachten bevinden zich heel wat Russische energietyc­oons en prinsen uit het Midden-Oosten, maar ook de topmannen van Google en Microsoft en beroemdhed­en als komiek Jerry Seinfeld en muziekprod­ucer Puff Daddy. In Cannes dobberen de miljarden in het water.

 ?? FOTO REUTERS ?? In Cannes staat alles klaar voor het filmfestiv­al dat vanavond voor de 70ste keer van start gaat.
FOTO REUTERS In Cannes staat alles klaar voor het filmfestiv­al dat vanavond voor de 70ste keer van start gaat.
 ?? FOTO AFP ?? Actrice Nicole Kidman is de ongekroond­e koningin van Cannes. Dit jaar stelt ze er vier films voor.
FOTO AFP Actrice Nicole Kidman is de ongekroond­e koningin van Cannes. Dit jaar stelt ze er vier films voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium