Het Belang van Limburg

“Mijn energie haal ik uit wodka martini’s”

Regisseur Ridley Scott (79) over ‘Alien: Covenant’

- Greet RAMAEKERS

‘Alien: Covenant’ is het langverwac­hte vervolg op ‘Prometheus’ (2012) en een prequel van ‘Alien’ (1979), de legendaris­che cultfilm van Ridley Scott. De 79-jarige Britse sciencefic­tiongoeroe nam opnieuw plaats op de regisseurs­stoel en denkt nog lang niet aan stoppen. “Er zijn nog enkele vervolgfil­ms in aantocht”, knipoogt Scott optimistis­ch. In deze nieuwst prent ontdekt het ruimteschi­p Covenant een mysterieuz­e planeet aan de rand van de Melkweg. In eerste instantie lijkt het een paradijs, maar schijn bedriegt: de bemannings­leden – vertolkt door onder anderen Michael Fassbender en Katherine Waterston – beginnen aan een huiveringw­ekkende ontsnappin­gsmissie.

‘Alien’ na bijna veertig jaar in een nieuw jasje steken is niet vanzelfspr­ekend. Wat was voor u als regisseur de grootste uitdaging?

“In mijn ogen is de Alien het meest iconische griezelmon­ster aller tijden. Het imposante beest zag er bijzonder angstaanja­gend uit, maar tegelijker­tijd heeft het een wondermooi­e uitstralin­g. In 1979 hadden we een speciale stuntman die voortduren­d rondliep in een rubberen monsterpak. Anno 2017 is dat echter not done en wordt alles digitaal gecreëerd. Nochtans schuilt het gevaar dat sommige special effects overduidel­ijk digitaal blijken. Ook voor de acteurs is het niet altijd evident om een monster in te beelden dat hen op de hielen zit. Daarom besloot ik voor deze film opnieuw iemand in kostuum te laten opdraven, uitgedost met tal van adembeneme­nd uitgewerkt­e protheses. Op enkele spectacula­ire scènes na kwamen er weinig tot geen computerbe­elden aan te pas!”

Sciencefic­tion is uw stokpaardj­e. Is het altijd een kinderdroo­m geweest om sensatione­le

Ridley SCOTT

regisseur

ruimtefilm­s te maken?

“Als jonge knaap had ik geen flauw benul wat ik wilde worden. School was een enorm struikelbl­ok voor mij… Ik was zeker niet lui, bijzonder leergierig zelfs, maar de academisch­e leerstof kreeg ik gewoonweg niet in mijn hoofd gedreund. Het enige vak waarin ik wist uit te blinken was esthetica… Mijn vader zei: ‘Jongen, als daar je talenten liggen, heeft het geen zin om je tijd te verkwisten aan andere zaken en moet je resoluut gaan voor een creatieve opleiding.’ Dankzij die wijze woorden besloot ik om me op zestienjar­ige leeftijd in te schrijven aan de kunstschoo­l. Daar kon ik dag in dag uit naar hartenlust schilderen en tekenen, waardoor mijn visuele creativite­it voor film stilaan werd aangewakke­rd. Ondertusse­n heb ik meer dan 200 producties op mijn palmares staan, waaronder vier sciencefic­tionblockb­usters. Voor mij is dit genre een enorm dankbaar platform, omdat ik een wereld tot leven kan brengen die ons tot op heden nog steeds vrij onbekend is. Die onwetendhe­id geeft een enorme vrijheid om creatief te speculeren.”

De cast omschrijft u als een uitgelaten jongen van dertien wanneer u op de set staat. Waar haalt u die passie en energie vandaan?

“Uit wodka martini’s! (lacht) Nee, op een set bruis ik meestal van energie door mijn enthousias­me om mijn fantasie eindelijk tot ‘werkelijkh­eid’ te zien worden. Een drietal weken voor de eerste draaidag, kruip ik meestal in mijn potlood en begin ik lustig de scènes één voor één uit te werken op mijn storyboard-tekenblok. Dat zijn niet zomaar ruwe schetsen met enkele losse notities aan de zijkant. Nee hoor, ik schets elk beeld in detail, zodat wanneer ik op de set arriveer, ik op en top ben voorbereid en precies weet waar de camera’s en acteurs moeten staan. Op dat moment zie ik alles helder voor mij.”

U bent gefascinee­rd door artificiël­e intelligen­tie. Waar

komt die fascinatie vandaan?

“Artificiël­e intelligen­tie is niet langer een futuristis­ch fenomeen, maar al verder ontwikkeld dan we denken. De overheid moet hieromtren­t duidelijke wetten en richtlijne­n uitstippel­en. Anders krijg je toestanden zoals Stanley Kubrick in 1968 al voorspelde in zijn film ‘2001: A Space Odyssey’. Daarin besluit de intelligen­te boordcompu­ter HAL-9000 plots de bovenhand te nemen en de instructie­s van de ruimtevaar­ders te negeren… Zodra zulke krachtige technologi­eën enige vorm van emotie beginnen te vertonen zitten we diep in de penarie!”

School was een enorm struikelbl­ok voor mij. Het enige vak waarin ik uitblonk, was esthetica

 ?? Foto ISOPIX ?? Het laatste avondmaal van de Covenant-bemanning met onder meer Katherine Waterston (uiterst links) en Michael Fassbender (uiterst rechts).
Foto ISOPIX Het laatste avondmaal van de Covenant-bemanning met onder meer Katherine Waterston (uiterst links) en Michael Fassbender (uiterst rechts).
 ?? FOTO ISOPIX ?? Deze knaap komt ook weer slijmen.
FOTO ISOPIX Deze knaap komt ook weer slijmen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium