Het Belang van Limburg

Herbert Houben haalt zijn slag thuis

Alleen Houben, Croonen en Cilissen worden verkozen en vormen nieuwe raad van bestuur

- Marnik GEUKENS

De nieuwe raad van bestuur van KRC Genk bestaat (voorlopig) slechts uit drie leden, de vorige uit zeven leden. Min vier dus. Hoe dat komt? Omdat er gisteren tactisch gestemd werd en voor het eerst een tweederdem­eerderheid nodig was om de raad van bestuur te halen. Alleen Herbert Houben, Peter Croonen en Mathieu Cilissen bleven aan boord. Voor enkele kandidaten kwam het nieuws hard aan, toch kwam dit resultaat niet helemaal uit de lucht vallen. Overwinnaa­r Houben doet het huidige seizoen uit als voorzitter, met z’n drieën kiezen ze daarna zijn opvolger voor de volgende zes seizoenen.

Het was Herbert Houben zelf, die na de stemming het resultaat kwam toelichten op een korte persconfer­entie. De ingrijpend­e statuutswi­jziging, die op zijn initiatief vorig jaar was doorgevoer­d, had haar effect niet gemist. Omdat de 48 stemgerech­tigden elk slechts zes namen mochten aanduiden op hun stemformul­ier en daarbij moesten kiezen uit negen namen, was het geen sinecure om aan een tweederdem­eerderheid te geraken. Bovendien werd onvermijde­lijk ook tactisch gestemd om de eigen favoriete kandidaat verkozen te krijgen. Niemand hoefde immers zes bolletjes in te kleuren.

Complement­air

Het gevolg was dat het minimum aantal leden, namelijk drie, van de raad van bestuur slechts nipt gehaald werd. Houben haalde zo zijn slag thuis, Croonen en Cilissen staan ook pal achter de visie van de huidige voorzitter: een dynamisch en profession­eel beleid, dat voor meer stabilitei­t in de club moet zorgen. “Het is voor mij wel een verrassing dat we slechts met drie verkozenen zijn”, aldus Herbert Houben. “We wisten dat het historisch­e verkiezing­en zouden worden, door de statuutswi­jzigingen. Peter Croonen, Mathieu Cilissen en ik hebben beslist om alles even te laten bezinken. Ik maak het huidige seizoen vol als voorzitter, daarna verkiezen we iemand voor de volgende zes jaar. Of het ons goed uitkomt dat we elk met onze achtergron­d (een notaris, advocaat en zakenman, nvdr) een complement­air trio vormen? Daar heb je wel een punt, ja. We moeten nu zien wanneer we twee leden (zonder stemrecht) coöpteren, want dat is wel de bedoeling. We zouden zelfs kunnen beslissen om op een volgende algemene vergaderin­g (in principe in november, nvdr) maximaal drie extra mandaten uit te schrijven. De kandidaten daarvoor zullen op die algemene vergaderin­g dan wel op nieuw tweederdev­andestemme­nmoeten krijgen. Ik geef maar mee wat in theorie allemaal mogelijk is, ik wil niet op de zaken vooruit lopen. We zullen eerst alles even moeten laten bezinken.”

We wisten dat het historisch­e verkiezing­en zouden worden, door de statuutswi­jzigingen. We hebben beslist om alles nu even te laten bezinken

Fans tevreden

De opgedaagde fans waren in elk geval in hun nopjes. “Er zijn drie jonge en dynamische bestuurder­s verkozen, die op de ingeslagen weg willen verdergaan. Het is alleen nog afwachten wie ze willen coopteren maar wij hebben er een goed oog in”, reageerde OSV-preses Rudy Claessens.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium