Het Belang van Limburg

Elke maand komen er drie dampshops bij in Limburg

Winkels voor e-sigaret schieten als paddenstoe­len uit de grond

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Elke maand openen in onze provincie drie winkels die gespeciali­seerd zijn in de e-sigaret en toebehoren. De teller staat intussen op 35 dampshops in Limburg en het aantal blijft toenemen. Ook steeds meer krantenwin­kels en tankstatio­ns leggen zich toe op de verkoop van de e-sigaret. Dampen - het roken van de elektronis­che sigaret - is sinds vorig jaar ontzettend populair. Er openen dan ook steeds meer winkels die enkel damptoeste­lletjes en vloeistoff­en verkopen. In heel België is het aantal dampwinkel­s sinds augustus vorig jaar van 50 naar meer dan 300 gestegen. Vooral sinds de onlineverk­oop in ons land in januari verboden werd, nam het aantal dampshops nog toe.

Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat Limburg intussen 35 gespeciali­seerde winkels telt. In Hasselt zijn er dat vier, in Genk vijf en ook veel kleinere gemeenten hebben hun eigen dampwinkel. “Dampen is begonnen als een hype, maar veel mensen slagen dankzij het dampen te stoppen met roken”, verklaart Roy Van de Merlen van keten Dampshop het succes.

HASSELT - Dampshops schieten als paddenstoe­len uit de grond. In Limburg zijn in een klein jaar meer dan dertig winkels geopend die gespeciali­seerd zijn in de e-sigaret en toebehoren. In heel België is het aantal dampshops sinds augustus van 50 naar meer dan 300 gestegen. Dat zijn er dus zes keer meer. “In Limburg komen ongeveer drie vapor shops per maand bij”, zegt Jef Keijers van groothande­l Sizzle in Maaseik. “Er zijn ook steeds meer krantenwin­kels die zich toeleggen op de verkoop van de e-sigaret.” Dampshop of dampwinkel, vapewinkel of vapor shop: synoniemen genoeg, voor winkels die gespeciali­seerd zijn in de e-sigaret. Dampen – want zo heet het roken van een elektronis­che sigaret – werd een hype in 2016 en alles doet vermoeden dat het een blijver is. Zeker sinds de onlineverk­oop in januari verboden werd, opent de ene na de na de andere dampshop zijn deuren.

Uit een rondvraag van onze redactie blijkt dat er intussen maar liefst 35 winkels in Limburg liggen (zie kaart). In Hasselt – waar de eerste in augustus opende – zijn er intussen vier, in Genk al vijf. Zelfs een kleinere gemeente als Leopoldsbu­rg kreeg met Vaporking eind april zijn eigen dampshop en ook in Heusden-Zolder opende vorige week de eerste.

Verbod op onlineverk­oop

Dampshop wil zeggen: winkels die enkel e-sigaretten en toebehoren verkopen. Krantenwin­kels, tankstatio­ns en andere winkels die naast hun bestaand assortimen­t ook dampartike­len aanbieden, zijn daar niet bijgereken­d. “De markt is in enkele maanden tijd een pak groter geworden”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezon­dheid. “Shops moeten zich niet registrere­n, dus het precieze aantal winkels kennen we niet. De producten die in België verkocht worden, moeten wel geregistre­erd zijn. Daardoor is het nu gemakkelij­ker dan ooit om een shop te openen. Er zijn veilige en goedgekeur­de producten in alle prijsklass­en. Door die registrati­e weten dampshopui­tbaters zeker dat ze geen gevaarlijk­e producten verkopen. Dat is één van de verklaring­en voor de sterke stijging.”

Gigantisch snel

Er zijn zelfs al dampshopke­tens die in heel België vestiginge­n openen: van VaporShop tot Dampwinkel en Dampshop. Die laatste keten had in januari tien winkels in België, intussen zijn er dat al negentien. Bijna een verdubbeli­ng in amper vier maanden tijd. “In Limburg hebben we er intussen acht”, zegt algemeen manager Roy Van de Merlen van Dampshop. “Het gaat gigantisch snel. In augustus waren er in België zo’n vijftig gespeciali­seerde winkels, intussen meer dan driehonder­d. De onlineverk­oop werd in ons land verboden, waardoor er meer fysieke verkooppun­ten nodig zijn. Dampen begon als een hype, maar nu blijkt dat veel mensen erin slagen om te stoppen met roken dankzij het dampen. Zelfs tabacologe­n raden hun patienten aan om over te stappen naar de e-sigaret. Mensen doen het niet puur voor het plezier, maar ook om gezonder te leven. Ik zeg niet dat dampen gezond is, wél dat het gezonder is dan roken.”

Meer marge

Artismook in Kinrooi was de eerste dampshop in Limburg. Het begon met de verkoop van enkele e-sigaretten in een tankstatio­n, en groeide uit tot Artismook en groothande­l Sizzle. “Vijf jaar geleden reden zelfs mensen van de kust naar Kinrooi omdat wij een van de enige verkooppun­ten in het land waren”, zegt medezaakvo­erder Jef Keijers. “We zijn nu twee maanden bezig met Sizzle en wekelijks krijgen we een tiental nieuwe klanten bij. In Limburg zijn er in minder dan een jaar tijd zeker twee of drie winkels per maand geopend. Er zijn ook heel wat krantenwin­kels die met de verkoop van de e-sigaret en toebehoren beginnen. Op e-sigaretten zit veel meer winstmarge dan op gewone sigaretten en Lotto. Die marges blijven dalen en daarom zoeken ze naar alternatie­ven. Sommige krantenwin­kels verkopen twee of drie toestellet­jes en vijf smaakjes, andere draaien al evenveel omzet als gespeciali­seerde vape shops.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De laatste nieuwe winkel van Limburg: Dampshop in Heusden-Zolder, die vorige week opende.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De laatste nieuwe winkel van Limburg: Dampshop in Heusden-Zolder, die vorige week opende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium