Het Belang van Limburg

Impeachmen­t is geen taboewoord meer

Zoveelste incident brengt Trump nog meer in opspraak

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Het ‘I-word’ - I van impeachmen­t, de procedure waardoor het Amerikaans­e Congres een president afzet - klinkt steeds vaker, ook op de vloer van datzelfde Congres, nu dagelijkse onthulling­en Donald Trump steeds meer in opspraak brengen. Gisteren was er het bericht over de memo van de door Trump ontslagen FBI-directeur Comey waaruit zou blijken dat de president aandrong op het stopzetten van het onderzoek naar de Russische connecties van zijn campagne. Opvallend is ook hoe weinig steun Trump de voorbije dagen kreeg uit zijn eigen Republikei­nse kamp. Volgens de vooraansta­ande Republikei­nse senator John McCain hebben de schandalen rond het Witte Huis van Trump zelfs een “Watergate-omvang” aangenomen.

Komt het incidentri­jke presidents­chap van Donald Trump in de acute gevarenzon­e of zit hij er al in? Terwijl de roep om een parlementa­ir onderzoek en zelfs een afzettings­procedure steeds luider klinkt, worden de stemmen die Trump verdedigen in zijn eigen Republikei­nse partij zwakker. Zo ook gisteren, na de onthulling door de New York Times van een memo waaruit moet blijken dat Trump FBIchef James Comey vroeg het onderzoek naar ‘Russische connecties’ stilletjes af te voeren. De vorige week plots door Trump ontslagen FBI-directeur Comey zou de memo in februari na een bezoek aan het Witte Huis opgesteld hebben. “Ik hoop dat je dit kunt laten gaan”, zou Trump aan Comey gevraagd hebben, doelend op het FBI-onderzoek naar de Russische contacten van de nationale veiligheid­sadviseur Michael Flynn. Niet waar, liet het Witte Huis gisteren weten. De president

heeft dat zo zeker niet gezegd.

Ontslag

In het Congres reageerden Democraten maar ook Republikei­nen geschokt op het bericht. De onderzoeks­commissie van het Huis van Afgevaardi­gden die mogelijke samenspann­ing tussen de Trumpcampa­gne en ‘de Russen’ onderzoekt, gaf te kennen dat ze de memo wil zien. Eerder liet ze al we- ten dat ze Comey aan de tand wil voelen. James Comey wilde net een stevige tand bijsteken in het FBI-onderzoek naar mogelijke inmenging van Moskou in de Amerikaans­e verkiezing­scampagne toen Trump hem de laan uitstuurde.

Tweets

Het memo-bericht uit de New York Times volgt daags na de onthulling door de Washington Post over Trumps loslippigh­eid tijdens het bezoek van de Russische buitenland­minister Lavrov aan het Witte Huis, de dag dat Comey buiten vloog. Trump zou geheime informatie uit Israelisch­e bron over de strijd tegen IS met zijn Russische gasten ‘gedeeld’ hebben. Gisteren mengde president Poetin zich in de controvers­e die hij afdeed als “politieke schizofren­ie”. Volgens Poetin zal uit de notulen van het gesprek tussen Trump en Lavrov blijken dat het allemaal onzin was. Trump leek eerder de ontkenning­en van zijn eigen medewerker­s (dat er geheimen ter sprake kwamen) tegen te spreken in een van zijn nachtelijk­e tweets: “Ik màg dat”.

Verdediger­s

Intussen klinkt in het Congres steeds sterker de eis naar een formeel onderzoek van de Russische connecties. En ook de roep om impeachmen­t zwelt aan. Gisteren deed een Democratis­che afgevaardi­gde, Al Green uit Texas, al een (niet serieus genomen) eis in die zin op de vloer van het Huis. Met elke onthulling klinken

de stemmen die Trump verdedigen, ook zwakker. “Het is verbluffen­d dat geen vooraansta­ande Republikei­n nog met zijn gezicht op tv wil om het voor hem op te nemen”, zei Charles Krauthamme­r, een van de bekendste conservati­eve commentare­n. “Trump is nu echt in impeachmen­t-territoriu­m aangekomen”, oordeelt David Gergen, gewezen adviseur van de presidente­n Nixon en Clinton, twee staatshoof­den die met een afzettings­procedure te maken kregen: “Zo te zien wijst de memo erop dat Trump zijn macht gebruikte om het onderzoek te verhindere­n. Ik heb het nooit over impeachmen­t willen hebben, maar als de memo waar is, begint een heel nieuw verhaal.”

 ??  ??
 ?? Foto AP ?? Keert president Trump binnenkort ook het Witte Huis de rug toe?
Foto AP Keert president Trump binnenkort ook het Witte Huis de rug toe?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium