Het Belang van Limburg

Vlaamse Boskaart vormt extra probleem voor Noord-Zuid

Vlaamse Boskaart zet nieuwe domper op aanleg van Noord-Zuid

- Yves LAMBRIX

HOUTHALEN-HELCHTEREN - De nieuwe Vlaamse Boskaart dreigt een extra probleem te worden voor de omleidings­weg in Houthalen-Helchteren. “Een tiental plaatsen in de bufferzone­s van de omleidings­weg en een stuk op de weg zelf zijn plots als beschermd bos ingekleurd”, zegt Rob Beenders (sp.a). Maar minister van Natuur Joke Schauvlieg­e (CD&V) zegt dat van de Boskaart kan worden afgeweken.

De nieuwe Vlaamse Boskaart dreigt de realisatie van de omleidings­weg van de NoordZuid in Houthalen-Helchteren onmogelijk te maken. “Een tiental plaatsen in de bufferzone­s van de omleidings­weg is als beschermd bos aangeduid. Dat is zelfs gebeurd met een perceel midden op de aan te leggen weg”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Ik vind het hallucinan­t dat de Vlaamse regering alles wil doen om de omleidings­weg te realiseren maar tegelijk bossen wil beschermen die dit onmogelijk dreigen te maken.”

De mobiliteit­sproblemen in Limburg lijken met de dag groter te worden. Vorige week vernietigd­e de Raad van State het tweede milieu-effectrapp­ort (MER) en het tweede Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) voor de aanleg van de omleidings­weg van de NoordZuid. Nu gooit de nieuwe kaart voor Meest Kwetsbare Waardevoll­e Bossen (MKWB, kortweg de Vlaamse Boskaart) extra roet in het eten. “Als de Vlaamse regering doorzet met haar nieuwe Boskaart legt ze een extra hypotheek op de realisatie van deze voor Limburg erg belangrijk­e weg. Meer nog, dan maakt ze de realisatie ervan zelfs onmogelijk”, zegt Rob Beenders.

Tiental stukken bos

Op de plannen van de omleidings­weg zijn er bufferzone­s voorzien. Dat zijn gronden die op de officiële plannen zijn aangeduid als ‘reservegeb­ied’ voor de aanleg van de omleidings­weg. Zo’n buffer kan bijvoorbee­ld worden ingericht met geluidssch­ermen, er kan een weg worden aangelegd om het onderhoud te garanderen, er kunnen

Complex project

Beenders concludeer­t dat de Vlaamse regering met haar Boskaart ingaat tegen haar engagement om de omleidings­weg snel te realiseren. “Ik ben absoluut voor de Boskaart, maar dan moet ze wel logisch zijn opgesteld. Dat is nu allerminst het geval”, zei hij gisteren in de plenaire vergaderin­g van het Vlaams Parlement. “Zo creëert u er ook voor de NoordZuid een probleem bij.” Minister van Natuur Joke Schauvlieg­e ( CD&V) antwoordde dat van de kaart kan worden afgeweken als het gaat om projecten van maatschapp­elijk belang. “Ook ik wil een snelle oplossing voor de omleidings­weg. Zoals afgesproke­n gaat de regering dat met dit dossier via het decreet complexe projecten proberen te doen.” Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren weet het nu al: “Dit is pure kafka. Wij gaan dan ook bezwaar indienen tegen deze Boskaart. Vooralsnog ga ik ervan uit dat de Vlaamse regering met een oplossing komt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium