Het Belang van Limburg

“Goedkoop huren is als de Lotto winnen”

Huurdersbo­nd waarschuwt voor groot tekort aan betaalbare woningen in Vlaanderen

- Christine DE HERDT

HASSELT - Goedkoop huren wordt in Vlaanderen haast onmogelijk. De prijzen van de minst dure woningen op de markt zijn nooit eerder zo sterk gestegen: met bijna negen procent (zie tabel). “Op je factuur scheelt dat al snel 31 euro. Dat is veel geld voor iemand die met één inkomen moet rondkomen”, zegt de Huurdersbo­nd.

Terwijl u voor een huurwoning in 2015 nog gemiddeld 590 euro neertelde, was dat in 2016 net ietsje minder: 588 euro. Dat zou goed nieuws moeten zijn, omdat huren voor het eerst in tien jaar goedkoper wordt. “Maar dat is het hoegenaamd niet”, zegt Joy Verstichel­e van de Huurdersbo­nd, die vandaag de cijfers uit het jaarrappor­t bekendmaak­t. “Wellicht wordt de daling veroorzaak­t door een groter aanbod aan nieuwbouwa­ppartement­en. Daardoor verlagen de prijzen.”

Keerzijde van de medaille is dat door zo veel bij te bouwen, een pak eengezinsw­oningen van de private huurmarkt is verdwenen. “Terwijl één op de vijf huurders daar wel naar op zoek is”, zegt Verstichel­e. “Door de verschra- ling van dat specifieke aanbod worden de prijzen in dat segment duurder.”

Wooncrisis

De goedkoopst­e huurprijze­n zijn dan ook met bijna 9 procent gestegen. En dat is veel sneller dan de gemiddelde huurprijze­n voor alle woningen. “Op je factuur scheelt dat al gauw 31 euro. Dat is veel geld voor iemand die met één inkomen moet rondkomen”, stelt Verstichel­e. “Bovendien zijn het dikwijls kwalitatie­f minder goede woningen, die minder goed geïsoleerd zijn. Ze kosten dus meer aan energie.”

In 2013 bleek al dat een derde van de huurders – bijna 167.000 Vlaamse gezinnen – op het einde van de maand niet genoeg overhield om menswaardi­g te leven. “Slechts 3,75 procent van hen krijgt een huurtoelag­e.” En die aantallen zullen alleen maar stijgen, klinkt het. Dat blijkt ook uit het recordaant­al mensen – bijna 7.900 in 2015 – dat subsidies aanvroeg om goedkoper te gaan wonen. De Huurdersbo­nd spreekt van een echte wooncrisis. “Goedkoop huren kan je tegenwoord­ig vergelijke­n met de Lotto winnen.”

Lagere prijs

Verstichel­e wil dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale huurwoning­en bijbouwt, dat ze meer huursubsid­ies toekent en dat ze verhuurder­s fiscaal stimuleert om goedkopere woningen aan te bieden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium