Het Belang van Limburg

Eerste terreurpro­ces in Limburg morgen van start

Broer en zus uit Zonhoven beschuldig­d van banden met IS

-

Onder verstrengd­e veiligheid­smaatregel­en start morgen, vrijdag, in de Hasseltse correction­ele rechtbank het eerste terreurpro­ces in Limburg. Op de beklaagden­bank zitten een Zonhovense broer en zus van respectiev­elijk 21 en 19 jaar die banden zouden hebben met de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat (IS). De jongeman stond mogelijk in rechtstree­ks contact met de terreurgro­ep terwijl het meisje teksten vertaalde voor Dabiq, het glossy magazine van IS. De twee staan terecht voor deelname aan een terroristi­sche groepering en het verspreide­n van propaganda, waar straffen tot tien jaar cel op staan. De verdachten hebben de Belgische nationalit­eit. Ze verblijven sinds 1999 in ons land nadat hun Servische ouders, die zich gematigde moslims noemen, de oorlog in hun land ontvluchtt­en. Momenteel zitten de Zonhovense broer en zus – die nog een zusje van 9 hebben – in de gevangenis van Antwerpen, waar ze op regelmatig­e basis contact hebben met een deradicali­seringscon­sulent.

Geradicali­seerd

Hoewel het hele gezin zich perfect integreerd­e en zich erg gelukkig voelde in ons land, begonnen de werkloze broer en zus, die vloeiend Nederlands spreken, te radicalise­ren. Zij begon op haar zeventiend­e een hoofddoek te dragen, hij liet een baard staan. De twee sloten zich daarop meer en meer op in hun kamer. Vanaf begin 2015 tot december 2016 zouden ze in contact hebben gestaan met IS. De broer onderhield de contacten terwijl de zus vertalinge­n maakte voor het online magazine dat IS gebruikt voor propaganda en aanwerving­en voor het jihadisme. Via de bij IS populaire applicatie Telegram zou het meisje de vertalinge­n hebben doorgestuu­rd. Mogelijk kwamen de speurders hen zo op het spoor, waarna de politie hen een tijd in het oog hield.

Primark

Op 3 december vorig jaar zijn de twee opgepakt. De politie ging over tot actie nadat de bebaarde broer zich verdacht gedroeg aan de Primark in Hasselt. Op het evenement Winterland in Hasselt is hij staande gehouden en in zijn rugzak bleek bezwarend materiaal te zitten. Bij een huiszoekin­g in het ouderlijk huis in Zonhoven zijn onder meer computers en gsm’s in beslag genomen. Hierop stonden verschille­nde filmpjes over onthoofdin­gen en het verheerlij­ken van bloedvergi­eten. De verwachtin­g is dat het proces een halve voormiddag in beslag zal nemen.

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Het meisje uit Zonhoven maakte vertalinge­n voor Dabiq, het glossy magazine van IS.
Foto HBVL Het meisje uit Zonhoven maakte vertalinge­n voor Dabiq, het glossy magazine van IS.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium