Het Belang van Limburg

“Tienduizen­den eigenaars zijn hun bouwgrond kwijt”

-

BRUSSEL - Tienduizen­den Vlamingen dreigen door de Vlaamse Boskaart hun gronden niet meer te kunnen gebruiken waarvoor ze die hebben aangekocht, met fors waardeverl­ies tot gevolg. Dat zegt de Vlaamse Confederat­ie Bouw. De kaart kleurt 12.300 ha grond die bedoeld was als bouw-, industrie, landbouw- of recreatieg­rond, plots in als kwetsbare zonevreemd­e bossen. “Diefstal”, vindt burgemeest­er Jan Dalemans (Open Vld) van Hechtel-Eksel.

De VCB telde op de Boskaart 15.000 percelen waarop zonevreemd­e bossen groeien. De getroffen gronden zijn gemiddeld 80 are groot. In afwachting van een betere beschermin­g van de bossen mogen ze niet worden bebouwd. “Deze gronden worden extra beschermd: niet de administra­tie maar enkel de Vlaamse regering heeft de bevoegdhei­d om het kap- en bouwverbod op zo’n perceel op te heffen. Tienduizen­den eigenaars dreigen zo fors verlies te lijden. Schrijnend. Deze kaart is fout, leidt tot drama’s en moet worden aangepast”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), burgemeest­er van Dilsen-Stokkem. Dat vindt ook haar collega Lode Ceyssens (CD&V) van MeeuwenGru­itrode: “De kaart is door Natuur & Bos van achter een bureau gemaakt, op basis van luchtfoto’s. Op het terrein is men duidelijk niet gaan kijken.” Ook N-VA vraagt een aanpassing van de kaart. “Ik wil dat minister Schauvlieg­e de betrokken eigenaars verwittigt over het lopende openbaar onderzoek. Daarvoor kan ze een beroep doen op de gemeenten”, zegt Vlaams Parlements­lid Jos Lantmeeter­s (N-VA).

Bezwaren indienen

De meeste kwetsbare bossen liggen in Antwerpen (5.137 ha), maar dan komt Limburg, met 2.773 ha kwetsbaar bos en 4.705 beboste sites. Bij ons overlappen deze percelen meer dan elders met industrieg­ebied. De meeste beschermde bospercele­n liggen in Genk (377), Beringen (333) en Houthalen-Helchteren (321). Minister Schauvlieg­e wijst erop dat eigenaars bezwaar kunnen aantekenen voor de definitiev­e kaart op 14 juli wordt goedgekeur­d. Wie daarna toch een ontheffing van het kapverbod vraagt aan de gemeente, zal wellicht op een njet stoten van de Vlaamse regering. Die is dan wel verplicht om binnen de twee jaar een initiatief te nemen dat de bestemming van het perceel wijzigt. Eigenaars hebben dan recht op een schadeverg­oeding of planschade.

Gisteren was de Vlaamse Boskaart door de vele bezoeken de hele dag offline. (yl)

XRaadpleeg de kaart op www.natuurenbo­s.be/openbaaron­derzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium