Het Belang van Limburg

Douane gebruikt voor het eerst legerdrone­s bij grenscontr­oles

Ministers kijken goedkeuren­d toe tijdens eerste tests

- Jan BEX

FLORENNES/FRASNES-LES-COUVIN

- De Belgische douane kan bij grote grenscontr­oles voortaan gebruikmak­en van drones van het leger. Ministers van Defensie en Financiën Steven Vandeput en Johan Van Overtveldt (beiden N-VA) hebben daarvoor een samenwerki­ngsakkoord onderteken­d. Gisteren al gingen de douaniers aan de slag met de legerdrone­s, onder goedkeuren­d oog van Vandeput. “Dit is een mooi voorbeeld van hoe Defensie een meerwaarde is voor het land”, zegt de defensiemi­nister. Hij kijkt verveeld. Twee tv-ploegen registrere­n zijn verhoor, persfotogr­afen doen hun ding. Hemy, een drugs- en cashspeurh­ond, besnuffelt intussen zijn zwarte MG en vindt ingepakt in zilverpapi­er geen portie boterhamme­n, maar cannabis. Pech dat net vandaag de ministers van Defensie en Financien een akkoord onderteken­den over de inzet van militaire onbemande vliegtuige­n bij douaneacti­es. Zo’n onbemand vliegtuigj­e had gezien dat hij snel een zijweg was ingeslagen. Een motard van de douane kliste hem. “Rotdag”, zie je hem denken.

Om negen uur begon gisteren op de N5, de Route Charlemagn­e, in het plaatsje Frasnes-les-Couvin, zo’n 10 kilometer voor de Franse grens, een grote douaneacti­e. Anders dan anders. Want hoog in de lucht, niet te zien en niet te horen, houdt voor het eerst een B-Hunter, een van de twaalf resterende onbemande vliegtuigj­es die het leger nog rijk is, de wijde omgeving van de ontplooiin­g van de douane in de gaten. Zijn beelden seint het tuig door naar een grondstati­on in de luchtmacht­basis van Florennes, zijn thuisstek 25 kilometer verderop. Militairen volgen die beelden rechtstree­ks, geassistee­rd door een verbinding­sofficier van de douane. Al mag die de binnenlope­nde beelden niet mee bekijken. Maar hij hoort wel de militaire collega’s, verneemt de coördinate­n en stuurt acties ter plekke aan. Douanier Catherine Delmotte, verantwoor­delijk voor de afdeling in Charleroi, staat in verbinding met Florennes, met een intercep- tieploeg, met nog eens zes motards en met alle agenten op de controlepl­ek. “En op de gsm met de collega’s uit Frankrijk. Of die UAV ( unmanned aerial vehicle of onbemand vliegtuig, nvdr.) een verschil maakt? Mais oui. Als nu een wagen ontsnapt of vreemd rijdt, dan signaleert dat vliegtuigj­e dat en grijpen wij in. Daarnet hebben we nog een achtervolg­ing gehad. Iemand week van het parcours af. Ze zijn er nu achteraan. Als we dat vliegtuigj­e niet hadden, zouden we die mannen kwijt zijn.”

Derde dimensie

“In deze sector van de douane, die van de provincies Henegouwen en Namen, is de grens met Frankrijk 600 kilometer lang en er zijn 140 grensoverg­angen in deze zone”, weet Kristian Vanderware­n, algemeen bestuurder van Douane en Accijnzen. “Onmogelijk dat allemaal te controlere­n. Met zo’n drone hebben we er plots een derde dimensie bij. Ze kunnen bovendien ook ’s nachts vliegen en warmere plekken detecteren. Interessan­t om bijvoorbee­ld drugsplant­ages te ontdekken.”

Iets daarvoor onderteken­en Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie, en zijn collega van Financiën en partijgeno­ot Johan Van Overtveldt – die ook bevoegd is voor de Belgische douanedien­sten – op de basis in Florennes het samenwerki­ngsakkoord tussen Defensie en Douane en Accijnzen, een dienst van Financiën. Het akkoord behelst meer dan louter de inzet van de UAV’s. Zo leren militairen de douaniers op militaire schietstan­den beter schieten, krijgen onderricht geweldbehe­ersing en EHBO. Maar de hoofdmoot is toch het civiele gebruik van die drones. Het leger heeft die sinds 2002. Rond 2021-2022 worden die alweer afgelost door zes nieuwe, voorzien in Vandeputs strategisc­h plan.

Verfijnd protocol

Minister Van Overtveldt: “Nu heeft een chauffeur die controles wil ontwijken veel mogelijkhe­den. Met drones is dat een stuk minder. We gaan dit grondig evalueren. Dan kan het best zijn dat we de drones frequenter zullen inzetten. Maar laten we eerst stappen, vooraleer te lopen.”

“Dit is ook een goede training voor ons smaldeel van onbemande vliegtuige­n”, vult collega-minister Steven Vandeput aan. “Zolang dit past in ons vliegplan en we bijvoorbee­ld niet voor weekendact­ies gevraagd worden, blijft dit voor het Defensiebu­dget. Een mooi voorbeeld van hoe Defensie een meerwaarde is voor het land. Waarom dit niet eerder kon? Er was al een akkoord, maar dat was heel flou. Dat oude protocol is nu verfijnd.” Eerder werden al militaire drones ingezet voor tellingen van everzwijne­n in de Ardennen, voor de bewaking van de Antwerpse haven in terreurtij­den en tegen sluiklozin­gen op de Noordzee.

Als dit goed loopt, kan het best zijn dat we de drones binnenkort frequenter zullen inzetten. Maar laten we eerst stappen, vooraleer te lopen Johan VAN OVERTVELDT Minister van Financiën

 ?? Foto MALEK AZOUG ?? Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) – bevoegd voor de douanedien­sten – heeft een samenwerki­ngsakkoord met Defensie onderteken­d.
Foto MALEK AZOUG Minister Johan Van Overtveldt (N-VA) – bevoegd voor de douanedien­sten – heeft een samenwerki­ngsakkoord met Defensie onderteken­d.
 ?? FOTO MALEK AZOUG ?? Beide ministers bij de B-Hunter, een drone voor militair gebruik.
FOTO MALEK AZOUG Beide ministers bij de B-Hunter, een drone voor militair gebruik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium