Het Belang van Limburg

Limburger verdient 9,3 procent minder

Salariskom­pas van Vacature en KU Leuven

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Limburg krijgt de loonkloof met de andere Vlaamse provincies nauwelijks gedicht. Dat blijkt uit het nieuwe salariskom­pas van Vacature en de KU Leuven. De gemiddelde Limburger verdient 3.110 euro bruto per maand. Dat is 9,3 procent minder dan het gemiddelde van 3.429 euro in de andere provincies. Eerdere studies wezen al uit dat er een kloof van zo’n 10 procent bestaat tussen Limburg en de overige Vlaamse provincies. Daarvoor wordt steevast gewezen naar ontbreken van grote petrochemi­sche bedrijven - traditione­el goede betalers - zoals in de haven van Antwerpen, of hoofdzetel­s van banken en grote internatio­nale bedrijven zoals in Brussel. Dat Limburg een relatief grote aanwezighe­id kent van bedrijven in de maakindust­rie, wordt eveneens als factor genoemd. Een enquête van deze krant eind vorig jaar wees op een kloof van gemiddeld 300 euro bruto met de rest van Vlaanderen. Het jongste salariskom­pas van Vacature en de KU Leuven wijst in dezelfde richting. Limburg komt uit op een gemiddeld brutoloon van 3.110 euro. Dat is 319 of 9,3 procent minder dan het gemiddelde van 3.429 euro in de rest van het land( zie tabel).

Voordelen

Limburgse werknemers kunnen over het algemeen ook wat minder rekenen op extralegal­e voordelen. Zo kan de helft van de Limburgse werknemers rekenen op een pensioenpl­an of groepsverz­ekering, terwijl dat in de rest van Vlaanderen op 58 procent van de werknemers ligt. Ook hospitalis­atieverzek­eringen, een dertiende maand, bedrijfswa­gens, gsm’s of laptops zijn minder ingeburger­d in Limburg. Opvallend: een pak minder Limburgers krijgen de mogelijkhe­id om thuis te werken. Enkel op het vlak van de eindejaars­premie en de vergoeding voor woonwerkve­rkeer kent Limburg geen achterstan­d.

Loonsverho­ging

De gemiddelde Belg verdient 3.401 euro bruto (of 2.049 euro

netto voor een gehuwde bediende). Dat is 140 euro of 4,3 procent meer dan bij de vorige salarisenq­uête in 2014. Die stijging is vooral te danken aan anciënnite­itstoeslag­en, indexaanpa­ssingen of baremaverh­ogingen. Slechts een beperkt aantal werknemers kreeg een opslag. Het brutoloon voor een beginnende werknemer ligt op gemiddeld 2.369 euro. De mediaan van de Belgische lonen ligt op precies 3.000 euro: de helft verdient minder, de andere helft verdient meer. Voor Limburg bedraagt de mediaan 2.800 euro bruto.

In de chemische en farmaceuti­sche sector worden de hoogste lonen betaald. De horeca is de slechtst betalende sector.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium