Het Belang van Limburg

En net nu is de Carré gesloten

-

Bij Anderlecht durven ze al eens hun middelving­er opsteken. Al een heel seizoen lang is de huisstijl - mooi en dominant voetbal - er geen prioriteit. Zondag op Club werd er massaal verdedigd en ook op Mambourg zal een goeie organisati­e de eerste bekommerni­s zijn. “Laat ons niet vergeten dat we thuis tegen Charleroi verloren hebben”, aldus doelman Frank Boeckx. “Het laatste wat we nu moeten denken is dat we daar zomaar eventjes drie punten zullen halen. We moeten geconcentr­eerd verdedigen om dan efficiënt te zijn in onze uitbraken. Liefst met veel beweging rond de bal.”

Hamdi the killer

Door de relaties met de familie Bayat heeft Anderlecht nauwe banden met Charleroi, maar de Carolo’s spelen nog voor Europees voetbal en hebben met Hamdi Harbaoui een Weiler-hater in de ploeg. Hamdi the killer, wordt als huurling/banneling nog altijd rijkelijk betaald door RSCA, maar scoorde wel de winning goal in het Astridpark. Hoezo niet goed genoeg, René?

Toch lijkt de sfeer bij paars-wit al meer ontspannen dan voor Club. Er werd volop gelachen op training en dit keer is er geen afzonderin­g, zoals dat eigenlijk de gewoonte is bij Anderlecht. “Vooral de buitenwere­ld creëert stress”, vervolgt Boeckx. “In de groep heerst gezonde nervositei­t. We willen het allemaal afmaken in Charleroi zodat we zondag stressloos kunnen vieren met onze eigen supporters thuis tegen Oostende.”

Het is al van 2010 geleden dat een titel op verplaatsi­ng werd gevierd. De circa 2000 RSCA-fans die meereizen naar het Stade de Pays riepen alvast op om massaal in het paars en wit te komen en voorzien ook vlaggen. De andere fans zijn welkom voor de grote schermen in het Vanden Stockstadi­on. Werkelijk niemand houdt rekening met een verlies. Hoewel zelfs dat zou kunnen volstaan als Club punten laat liggen tegen Oostende. Dan wordt het wel een titel in mineur.” “Hoe we kampioen spelen: daar hebben we lak aan”, wist Boeckx nog. “Maar niemand verliest graag en de honger in onze groep is heel groot.” Anderlecht speelt voor de vijfde keer dit seizoen tegen Charleroi. In de vier voorgaande duels werd twee keer gewonnen, maar liep het ook fout in de beker en in play-off 1. Gelukkig kan paars-wit rekenen op Boeckx die in 23 competitie­matchen 13 keer de nul hield. Dat zijn straffere statistiek­en dan Courtois, Neuer en Buffon. “Wisten jullie dan niet dat ik beter was”, lacht hij. “Neen, die cijfers zijn de verdienste van de hele ploeg en ik speel daarin mijn rol. Oké, in het begin was het voor jullie een verrassing dat ik eerste keeper werd van Anderlecht, maar niet voor mij. Ik heb toch al bevestigd? Al klopt het wel dat ik hier mijn hoogste niveau haal omdat ik bij Gent of Antwerp wist dat één foutje mijn plaats in doel kon kosten. Dat gevoel heb ik hier niet.”

Niet in de vijver

Toch maar niet flateren op Charleroi, Frank en hopen dat Tielemans scherp is als hij opnieuw een

kampioenen­penalty mag trappen. Na zijn misser op Brugge gaf de jonge middenveld­er immers al mee dat hij mentaal sterk genoeg is om opnieuw een strafschop te nemen.

Als Anderlecht straks die 34ste titel binnenrijf­t dan nestelt het zich alvast nog steviger in het rijtje Europese clubs met de grootste prijzenkas­ten. Naast Celtic, Olympiakos, Benfica, Ajax,... Toch moeten we geen volksfeest in de binnenstad verwachten zoals bij Gent, Feyenoord of Club. Die traditie leeft namelijk niet zo bij RSCA en in Brussel is het niet evident evenemente­n te organisere­n. Eens kampioen rijdt de spelersbus - met camera aan boord - vanavond wel zo snel mogelijk van Charleroi richting Vanden Stockstadi­on. Daarna gaan fuiven in de Carré wordt wel moeilijk, want de discotheek is op donderdag gesloten. Tenzij een privéfeest­je kan? Paars-wit zal creatief moeten zijn. Misschien springt Frank Boeckx dus wel in de vijvers van Neerpede? “Neen, jong. Voor zo’n wilde plannen ben ik te oud”, besluit de keeper. “Ik moet niet ergens induiken of in mijn arm knijpen om te beseffen dat dit echt is. Laat ons eerst gewoon kampioen spelen.”

 ?? Jürgen GERIL ?? Anderlecht krijgt zijn tweede matchbal. Na de 1-1 op Club Brugge is RSCA vanavond altijd kampioen als het zelf wint op Charleroi of als Club punten verliest op Oostende. Het titelfeest wordt al voorbereid, want geen enkele Brusselaar wil wachten tot de...
Jürgen GERIL Anderlecht krijgt zijn tweede matchbal. Na de 1-1 op Club Brugge is RSCA vanavond altijd kampioen als het zelf wint op Charleroi of als Club punten verliest op Oostende. Het titelfeest wordt al voorbereid, want geen enkele Brusselaar wil wachten tot de...
 ?? FOTO BELGA ?? “Hoe we kampioen spelen: daar hebben we lak aan”, is Frank Boeckx duidelijk.
FOTO BELGA “Hoe we kampioen spelen: daar hebben we lak aan”, is Frank Boeckx duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium