Het Belang van Limburg

De Amerikaans­e Ryan

Bij Brugge zijn ze onder de indruk van Ethan Horvath

- Guillaume MAEBE

Hij heeft de spirit van Mathew Ryan, het postuur van Edwin van der Sar en durft aanvallend te voetballen als ene Manuel Neuer. Het verwachtin­gspatroon rond Ethan Horvath is nu al waanzinnig groot. Waarom? En hoe komt een jongen uit hartje Colorado op zijn 21ste onder de lat van Club Brugge terecht? Het verhaal achter de European Dream van Ethan Horvath.

Real Colorado is een trotse opleidings­club in het hart van de Verenigde Staten. “We hebben kinderen van zo’n 4.000 gezinnen en spelers van een 450-tal clubs die bij ons komen trainen”, klinkt het fier op hun website. “Wij dingen elk jaar mee naar de hoogste prijzen. Sluit u bij ons aan.” Spelers die geïnteress­eerd zijn om doelman te worden krijgen één foto te zien: die van Ethan Horvath. Vijf jaar was Horvath toen hij zich aansloot bij Real Colorado. Hij, enig kind, maar wel zoon van een voetballen­de vader en moeder. “En met één duidelijke droom”, zegt Lorne Donaldson, de Jamaicaans­e CEO van Real en destijds betrokken toen Horvath zich aansloot bij de club. “Hij was slechts zeven jaar toen hij zijn ouders zei dat hij doelman wou worden in Europa.”

No girls, no parties

Horvath kreeg in zijn eerste ploegje training van zijn vader op het ‘recreatief’ niveau, maar maakte rond zijn tiende de opstap naar het competitie­f niveau. Op zijn veertiende trok hij naar de US Soccer Developmen­t Academy van Real Colorado waar de grootste talenten werden ondergebra­cht. “Ethan was altijd zeer mager”, weet Donaldson. “En groot voor zijn leeftijd. Hij speelde altijd met een oudere leeftijdsg­roep mee en het viel niet eens op.” Maar hij had vooral veel talent. “Zijn bouw, zijn visie, hoe hij een bal gooide. Je zag meteen dat hij iets kon.”

Al is het vooral de grote werkethiek die Donaldson is bijgebleve­n. Als jonge tiener ging hij naast zijn vaste sessies met de club ook nog extra bijtrainen. “Hij was een echte camp”, zegt Clint Baumstark die toen als freelancer Horvath af en toe extra training gaf en nu in dienst is bij Real Colorado. “Iemand die alles deed en zich inschreef voor alle extra kampen of toernooien. Ik denk niet dat hij het grootste talent is dat deze club al heeft gezien, maar zijn overgave en focus waren ongezien. No girls, no parties. Zijn hoofd stond altijd in dezelfde richting: het voetbal.”

Met ouders in Noorwegen

Horvath maakte zich zoals velen op voor een sportcarri­ère via de universite­it, maar na een Europese voetbaltou­rnee kreeg hij op zijn zestiende al een aanbod van het Noorse Molde. De doelman – die een Hongaarse overgrootv­ader heeft, vandaar zijn familienaa­m - kon pas op zijn achttiende een contract tekenen, maar ging wel meerdere keren samen met zijn ouders voor een paar maanden op stage in Noorwegen. Molde zorgde er tevens voor dat Horvath stages kreeg bij Stoke City en Manchester City. “Vertrekken naar Noorwegen leek ons een opoffering voor Ethan”, zegt mama Deana. “Hij miste er veel schoolcont­act door, kon zijn rijbewijs niet halen en werd door mij onderwezen zodat hij zijn diploma kon halen. Maar hij had er weinig last van. Hij wou naar de top.” Op zijn achttiende had hij meerdere opties, maar zoals beloofd tekende hij bij Molde, Colorado kreeg bovendien geen cent. Horvath trok definitief naar Noorwegen. Alleen, deze keer. “Gelukkig kwam hij terecht bij een familieclu­b in een gemoedelij­ke stad waar iedereen kent”, knipoogt Per Magne Misund, keeperstra­iner bij Molde. “Ethan werd direct opgenomen. Zijn huidige vriendin (de eveneens voetballen­de Maja Tingvoll, nvdr.) heeft hij ook hier leren kennen.” Misund was meteen onder de indruk van Horvath. “Hij was een geboren doelman, dat is zijn kwaliteit. En hij kon zeer goed om met druk. In zijn tweede volledige seizoen pakte hij op zijn twintigste al een basisplaat­s, maar het zijn vooral de matchen in de Europa League die me zullen bijblijven. Daar toonde Ethan echt dat hij een grote zou worden.” “Dat Ethan zo goed tegen de druk kan, is mee te danken aan mijn man”, zegt moeder Deana.

Geen skinny kid meer

Horvath droomt van de Bundesliga, maar zijn carrièrepa­d loopt dus eerst nog langs België. Bij Club Brugge heeft Horvath – die in oktober al mocht debuteren voor de nationale ploeg - na een half seizoen al de status van nummer één te pakken. De skinny kid van weleer heeft al vier kilogram aan spiermassa gewonnen en binnen de club is men onder de indruk van de koelbloedi­gheid en vooral de werklust van hun nieuwe doelman. Een werklust en motivatie die doet denken aan Mathew Ryan.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De werklust en motivatie van de Amerikaan doen denken aan Mathew Ryan.
FOTO PHOTO NEWS De werklust en motivatie van de Amerikaan doen denken aan Mathew Ryan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium