Het Belang van Limburg

“Tielemans moet leven met plek in tribune”

-

Zeventien jaar heeft AS Monaco moeten wachten, maar gisteren is het buitenbeen­tje van Frankrijk eindelijk weer kampioen geworden na een 2-0 tegen Saint-Etienne. Terwijl het vier jaar terug nog in tweede klasse zat. “Youri Tielemans krijgt het niet makkelijk hier.” Gisteren onttroonde AS Monaco het rijkere PSG met een eerste titel sinds 2000. Heeft Monaco die titel gekocht? Deels wel. Falcao - kostprijs 43 miljoen euro - is een van de acht spelers in de kern voor wie meer dan 10 miljoen werd betaald.

“En dan is het fiscale voordeel een extra argument om grote spelers te lokken”, zegt ex-Rode Duivel Philippe Léonard, linksachte­r in de kampioenen­ploeg van 2000. “In Frankrijk spelen ze de eerste helft voor zichzelf, de tweede helft voor de staat. In Monaco speel je 90 minuten voor jezelf.” Maar er is meer dan alleen geld, vindt Léonard. Er is de hand van de Portugese trainer, Leonardo Jardim, die zijn derde titel als coach pakt. “En er is de jeugdoplei­ding van Monaco, die altijd top is geweest. Yannick Carrasco was onbekend in België, maar brak door bij Monaco. Ik zie die jongens soms trainen en dat is wat anders dan in België.”

Met een gemiddelde van negenduize­nd toeschouwe­rs per thuismatch is Monaco de ploeg met de laagste toeschouwe­rsaantalle­n in de Ligue 1. Vreemd toch voor een kampioen. “Over Monaco wordt gezegd dat het de enige club in de Ligue 1 is waar de spelers alle supporters persoonlij­k kennen”, lacht Léonard. “Het probleem is dat je in thuismatch­en geen twaalfde man hebt om je vooruit te stuwen.”

En daar gaat Youri Tielemans straks voetballen? “Hij zal het wel moeilijk hebben om in deze ploeg zijn plek af te dwingen. Zeker als Fabinho, Bakayoko en de andere middenveld­ers blijven, zal hij er wel mee moeten leven dat hij op de bank en tribune kan zitten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Youri Tielemans.
FOTO PHOTO NEWS Youri Tielemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium