Het Belang van Limburg

“RENNERS VROEGEN ER ZELF OM”

Nationale ploeg van vijf profs en drie beloften start in Ronde van België

- Wim VOS

De Baloise Belgium Tour pakt uit met een experiment. Vijf profs en drie beloften rijden tussen 24 en 27 mei in het lichtblauw­e shirt van de Belgische nationale ploeg. Hun namen: Jens Keukeleire, Jan Bakelants, Oliver Naesen, Maarten Wynants en Tom Van Asbroeck. Bondscoach De Weert zit in de volgauto. “De renners vroegen er zelf om.” Voor het eerst zal het nationale shirt ook in het voorjaar te zien zijn. Vijf profs van drie verschille­nde ploegen vormen samen met drie beloften (Milan Menten, Aaron Verwilst en Julien Mortier) straks een eigen ploeg in de Baloise Belgium Tour – in de volksmond de Ronde van België genoemd. Een primeur, zo’n Belgische ploeg in een rittenweds­trijd bij de profs. “Maar we hebben er graag aan meegewerkt”, legt De Weert uit. “Vooral omdat de vraag van de renners zelf komt. Vorig jaar kwam Jan Bakelants er al mee aanzetten. Zijn ploeg reed de Baloise Belgium Tour niet en Jan had graag deelgenome­n. Of de Belgische bond dan geen ploegske kon samenstell­en? Omdat zijn vraag te laat kwam, is het toen niet doorgegaan. Tot dit jaar Jens Keukeleire met dezelfde vraag kwam. Dan hebben we eens een rondvraag gedaan.”

Primeur in rittenkoer­s

Critici zullen opmerken dat het initiatief niet geheel nieuw is. Ook de voorbije jaren was er met name in Halle-Ingooigem en heel occasionee­l in de GP de Wallonie al een nationale ploeg. “Maar dat was heel basic”, aldus De Weert. “Wij zorgden voor een volgauto en een trui, en dat was het. Nu willen we er een heel project van maken. Daarom dat we ook drie beloften in de ploeg opnemen. Voor hen wordt dit een unieke kans om enkele dagen lang volop van het profleven te proeven.” Ook in de nieuwe Elfstedenr­onde (18 juni) en in Halle-Ingooigem (21 juni) zal een mix van profs en beloften in het shirt van de nationale ploeg rijden.

Omdat zijn ploeg BMC past voor de Baloise Belgium Tour, kreeg ook olympisch kampioen Greg Van Avermaet de vraag of hij in het shirt van de nationale ploeg wilde rijden. Maar die zag dat niet zitten. “Heel even was het een optie”, zegt hij. “Maar uiteindeli­jk zou het een beetje zot zijn. Mijn ploeg betaalt mij redelijk veel geld om in het shirt van BMC rond te fietsen, en dan zou ik voor niks in een andere trui gaan rijden. Dat zou raar zijn.”

Van Avermaet lijkt een punt te hebben. De reguliere sponsors van de renners krijgen, net als op het WK, wel een vermelding op het shirt van de nationale ploeg, maar qua herkenbaar­heid scheelt het een slok op een borrel. “Maar mijn ploeg Orica-Scott maakt daar geen probleem van”, zegt Keukeleire. “Integendee­l. Zij weten ook dat ik in mei altijd een gaatje in mijn agenda heb. Normaal moest ik de Ronde van Noorwegen rijden, maar omdat de Baloise Belgium Tour amper drie dagen later start, mag ik Noorwegen nu zelfs laten vallen.”

 ?? Foto BELGA ?? Bondscoach De Weert zit ook tijdens de Ronde van België in de volgauto.
Foto BELGA Bondscoach De Weert zit ook tijdens de Ronde van België in de volgauto.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium