Het Belang van Limburg

Werken aan Belgische Maasoever om Stevenswee­rt te beschermen

Verbreding en verhoging moeten overstromi­ng voorkomen

- Phillip PERGENS

De Vlaamse Waterweg nv gaat na de zomer de zomerbeddi­ng van de Maas ter hoogte van het Houbenhof in Geistingen (Kinrooi) verbreden en de winterdijk richting het noorden verlengen. De werken moeten de flessenhal­s bij de draai van de rivier ruimte geven en vooral een mogelijke overstromi­ng van het Nederlands­e stadje Stevenswee­rt voorkomen. De Grensmaas is al meer dan twintig jaar een gemeenscha­ppelijk projectgeb­ied van de Nederlands­e en Belgische waterbehee­rders en in het kader van de beschermin­g tegen hoogwater starten ze na deze zomer met een nieuw project ter hoogte van het Houbenhof in Geistingen bij Kinrooi. Het gebied strekt zich uit over een afstand van in totaal 1,4 kilometer. “Het is een eerder kleinschal­ige ingreep die vooral het Nederlands­e stadje Stevenswee­rt tegen een mogelijke overstromi­ng van de Maas moet beschermen. De Belgische zijde wordt uiteraard ook beschermd, al is de situatie hier minder prangend”, legt projecting­enieur Niels Van Steenberge­n van De Vlaamse Waterweg uit.

Grindoever

De ontheffing van het milieueffe­ctenrappor­t – die nodig is als men in het gebied wil werken – voor de rivierkund­ige ingreep is goedgekeur­d en voor de werken loopt momenteel een aanbestedi­ng. De omgevingsv­ergunning is in aanvraag. “Het dossier is tweeledig. Enerzijds is het noodzakeli­jk dat er een verbreding van de zomerbeddi­ng komt rechts van het Houbenhof. Dat kan via de aanleg van een grindoever. Aan de achterzijd­e van het Houbenhof zal de winterdijk richting het noorden en de Maasplas aan de binnenzijd­e van het hoevedomei­n verlengd worden”, duidt Van Steenberge­n.

De werken moeten de flessenhal­s in de scherpe bocht van de Maas meer ruimte geven zodat de rivier bij hoogwater een hoger debiet aankan zonder te overstrome­n en de stroming niet gevaarlijk versneld. Het project is een samenwerki­ng tussen Vlaanderen en Nederland volgens het overlegorg­aan Vlaams-Nederlands­e Bilaterale Maascommis­sie (VNBM). De precieze kostprijs zal blijken uit de aanbestedi­ngsprocedu­re, maar Nederland zal een aanzienlij­k deel van de investerin­g op zich nemen.

Klimaatver­andering

Dezelfde commissie werkt momenteel ook aan de toekomstvi­sie voor, aan Belgische zijde, de gemeenten Maaseik en Kinrooi. Hiervoor werd een projectgro­ep opgericht. “Het gaat om het gebied dat in Heppeneert start. Momenteel zitten we in de eerste ontwerpfas­e waarbij verschille­nde ideeën besproken en onderzocht worden. Concrete projecten zijn er nog niet, maar die zullen in de toekomst wel volgen”, zegt Van Steenberge­n. “Daarnaast loopt in het Nederland het Deltaprogr­amma Maas, dat inspeelt op de verwachte klimaatver­andering en de gevolgen voor de rivier. De ingrepen zullen afgestemd worden op Vlaanderen waardoor we hierin een betrokken partij zijn. De oevers van de Maas zullen de komende decennia dus nog op vele plaatsen transforme­ren.”

 ?? FOTO PPN ?? De werken aan de oever moeten de Maas ruimte geven en zo overstromi­ngen voorkomen.
FOTO PPN De werken aan de oever moeten de Maas ruimte geven en zo overstromi­ngen voorkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium