Het Belang van Limburg

N-VA in spagaat over Fatih-moskee Beringen

- Jan BEX

De provincier­aad heeft zich gisteren niet uitgesprok­en over het door minister Liesbeth Homans (N-VA) gevraagde advies om de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen op te heffen. “Onze rol is beperkt tot het administra­tief-financiële”, zegt gedeputeer­de Vandenhove (sp.a). Vlaams Belang amendeerde om te adviseren de erkenning toch in te trekken. De provincial­e N-VA-fractie stond in spagaat en onthield zich twee keer. In april vroeg minister Homans advies aan de provincie en aan Beringen om de erkenning van de Fatih-moskee in te trekken. Een heikel punt, dat tot krakeel op regeringsn­iveau leidde tussen vooral CD&V en N-VA. De provincie speelde de formalisti­sche kaart: “Wij zijn niet bevoegd voor het inhoudelij­ke en kunnen alleen adviseren over het administra­tief-financiële.” Koren op de molen voor Vlaams Belang: “Als jullie dat grondig zouden controlere­n, dan moeten jullie vaststelle­n dat die dossiers uitblinken in onregelmat­igheden en ontbrekend­e stukken. Dat hebben we hier nog al gezegd. Toen had u ook geen antwoord. Wij stellen een amendement voor: we kunnen onze verantwoor­delijkheid als provincie wel degelijk nemen door de minister te adviseren om de erkenning op te heffen.”

Time-out

NV-A vroeg een time-out om daarover een standpunt in te nemen. Dat hield gedeputeer­de Vandenhove niet tegen om intussen Vlaams Belang van repliek te dienen. “Als er gerechtvaa­rdigde twijfels zouden zijn over die controle, wat ik betwijfel want ik heb alle vertrouwen in mijn ambtenaren, dan kan de minister dat via de geëigende kanalen doen. En dat is niet de provincier­aad.” De N-VA-fractie kwam na 5 minuten overleg ook met een standpunt naar buiten. Fractielei­der Hendrik Verbrugge: “Wij distantiër­en ons van desinforma­tie. We wensen geen bevolkings­groepen tegen elkaar op te zetten. Het is aan de Staatsveil­igheid en de politie om dat in te schatten. Wij beschikken niet over die informatie, ook al is die deels gelekt. We zullen ons over dat amendement onthouden. Laat het Vlaams Parlement en minister Homans hun werk doen. Maar we zijn ook niet akkoord met de meerderhei­d om ons niet uit te spreken. Het financieel-administra­tieve luik kan veel en veel beter in de erkennings­procedure. Daarom zeggen we niet neen en niet ja op het voorstel om ons als raad niet uit te spreken.”

Website

Gedeputeer­de Vandenhove pleitte daarna plots om zowel voor islam als voor orthodoxie een website te ontwikkele­n waardoor het makkelijke­r wordt het erkennings­dossier administra­tief in orde te krijgen. “Kerkfabrie­ken hadden het daar vroeger ook moeilijk mee. Nu hebben zij een digitaal instrument waarmee dat betrekkeli­jk eenvoudig gaat. Ik zal er bij de minister voor pleiten om ook zoiets te ontwikkele­n voor de moslim- en orthodoxe gemeenscha­p. Als men daar niet op in zou gaan, dan stel ik voor dat de provincie zoiets laat maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium