Het Belang van Limburg

Deputatie weigert vergunning voor uitbreidin­g varkensbed­rijf

Geen uitbreidin­g van 3.000 naar 6.500 varkens

- Luk WEYENS

Het varkensbed­rijf in de Struikstra­at in Halen mag niet uitbreiden. De deputatie heeft de aanvraag geweigerd. “We zijn superblij”, klinkt het bij actiecomit­é Leefbaar Halen. De eigenaars van het bedrijf overwegen “heel sterk” om in beroep te gaan tegen de beslissing. De BVBA Top Halen heeft voor de vestiging in de Struikstra­at een vergunning voor 3.000 varkens. De firma had een aanvraag ingediend om die uit te breiden naar 6.543 dieren voor een productie per jaar van 133.000 biggen en 9675 vleesvarke­ns. Daarvoor zou een volledig nieuwe stal worden gebouwd en een van de huidige stallen zou tegen de vlakte gaan. De aanvraag spreekt ook van een verhoging van de mestopslag­capaciteit en de grondwater­winning van 3.980 kubieke meter tot 23.630. En er werd een opslagcapa­citeit voor 1.000 kilo gevaarlijk­e stoffen gevraagd.

Een aantal tegenstand­ers verenigden zich in het actiecomit­é Leefbaar Halen. Volgens hen gaat het om een industriël­e activiteit die niet thuishoort in het landbouwge­bied aan de Struikstra­at. Het comité vreest ook geur- en verkeershi­nder, niet alleen in Halen, maar ook in Kortenaken en Geetbets. In een openbaar onderzoek werden 66 schrifteli­jke bezwaren ingediend. In een tweede openbaar onderzoek (na een klacht) liepen negentien bezwaren binnen, onderteken­d door 56 personen. Bovendien tekenden 1.516 mensen de online petitie op de website van het actiecomit­é.

Negatief advies

Het schepencol­lege van Halen gaf het project al een negatief advies, vooral omdat de Struikstra­at zich niet leent voor het verwachte vrachtverv­oer van en naar het bedrijf. Bovendien waren er vragen bij de verwachte geuremissi­es. Gedeputeer­de voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove (sp.a) sluit zich bij die argumenten aan. “Ik ben blij dat zo’n vestiging hier niet komt en ik hoop dat het nergens zal gebeuren.” De BVBA Top Halen met zetel in Bree maakt deel uit van de Nederlands­e groep Corporate Livestock Production. Afgevaardi­gde bestuurder Ad Kemps is verbaasd over de beslissing: “Jammer dat de emoties het hebben gehaald van het verstand. We gaan nu de beslissing van de deputatie nauwkeurig analyseren. De kans is groot dat we beroep aantekenen.”

 ?? FOTO LW ?? Het varkensbed­rijf in de Struikstra­at mag geen nieuwe stal bouwen.
FOTO LW Het varkensbed­rijf in de Struikstra­at mag geen nieuwe stal bouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium