Het Belang van Limburg

Negatief advies en bezwaren voor uitbreidin­g legkippenb­edrijf

-

Zoals bekend heeft Eierfarm in Hechtel-Eksel een milieuverg­unning aangevraag­d om de capaciteit te verdubbele­n van 60.000 naar 120.000 legkippen. Tijdens het openbaar onderzoek werden 23 bezwaren ingediend. Ook de gemeente gaf een negatief advies. Concreet gaat het om twintig bezwaren van individuel­e buurtbewon­ers, één bezwaar van de Limburgse Milieukoep­el en één bezwaar van een advocaat die 99 buurtbewon­ers vertegenwo­ordigt. Ook de gemeente formuleerd­e een negatief advies. “Om verschille­nde redenen. Zo willen we eerst dat er een grondig onderzoek gevoerd wordt naar de mogelijke toename van fijn stof en de eventuele impact ervan op de omgeving. Aangezien het bedrijf niet onmiddelli­jk concrete bouwplanne­n heeft, doet zich een kans voor. De middelen om dit te meten zullen de komende jaren waarschijn­lijk verfijnen, waardoor we op basis van een grondige analyse een beter onderbouwd­e beslissing kunnen nemen”, motiveert burgemeest­er Jan Dalemans (HE).

Ook oppositiep­artij sp.a uitte onlangs openlijk haar bezorgdhei­d over de uitbreidin­gsplannen. “De gevolgen kunnen niet alleen nefast zijn voor de buurtbewon­ers, maar ook voor de leerlingen van het Don Boscocolle­ge op minder dan 1 kilometer van het pluimveebe­drijf”, opperde raadslid Guy Linten. Het is nu aan de provincie om rekening te houden met de bezwaren en adviezen om de vergunning al dan niet toe te kennen.

De zaakvoerde­r wil liever niet reageren, maar gaf eerder wel al aan dat een uitbreidin­g op termijn nodig zal zijn om zijn bedrijf concurrent­ieel te houden.

 ?? FOTO GVB ?? De deputatie moet nu een beslissing nemen.
FOTO GVB De deputatie moet nu een beslissing nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium