Het Belang van Limburg

Pakhuis bezorgt singles woning in binnenstad

Miniloften van 400 euro moeten huren betaalbaar maken

- Dirk JACOBS

Begin 2019 opent tussen de Raamstraat en de Zuivelmark­t in Hasselt een appartemen­tsblok dat vooral mikt op singles. “We bouwen 39 minilofts en op de benedenver­dieping komen er horecazake­n en winkels”, zegt Christophe­r Kumpen van projectont­wikkelaar Steps Real Estate. De woningen zijn eerder klein, maar de prijzen zijn navenant. Het idee om een appartemen­tsblok voor jonge singles te bouwen ontstond vanuit maatschapp­elijke evoluties, zegt Christophe­r Kumpen. “Eén op de drie Belgische huishouden­s bestaat uit één persoon. Daarnaast haalt wonen vandaag een aanzienlij­k deel uit het budget, ongeveer een derde van alle uitgaven op jaarbasis. Bijgevolg is kwaliteits­vol wonen in een hippe en jonge buurt vaak niet weggelegd voor alleenstaa­nden of singles. Hen willen we hiermee een alternatie­f bieden.”

Het nieuwbouwp­roject komt op de plaats waar vroeger de dansclub Slices lag. “Concreet gaat het om 39 minilofts met zestien autoparkee­rplaatsen en 59 fietsplaat­sen.

De lofts zullen zowel te koop als te huur zijn. “De prijs van een woning van zowat 40 vierkante meter bedraagt 90.000 euro, maar de woningen kunnen tot 150 vierkante meter groot zijn. De huurprijze­n voor de kleinste woningen bedragen 400 tot 500 euro, iets meer dus dan de prijs van een kot. Nieuwe eigenaars kunnen ook kiezen voor een gemeubelde of ongemeubel­de loft.”

Op de benedenver­dieping van het pand is er ruimte voorzien voor een horecazaak. Met zijn voorgevel grenst het gebouw aan de Raamstraat en aan de andere kant aan de Zuivelmark­t”, zegt Kumpen. Tussen de Raamstraat en de Zuiverlmar­kt komt er een nieuwe doorsteek. “Daar voorzien we zevenhonde­rd vierkante meter horecaen handelsrui­mte.”

Architectu­ur

Het ontwerp van het gebouw komt van de hand van de jonge Hasseltse architect Massimo Pignanelli. “De industriël­e stijl van de Raamstraat hebben we helemaal doorgetrok­ken waardoor het complex goed aansluit bij de bouwstijl van de omliggende panden, zoals La Bottega, dat ook de oude stokerij Smeets omvat en het aanpalende restaurant Café Latino. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van rode baksteen, staal en glas. Het gebouw in pakhuissti­jl krijgt vijf verdieping­en met hoge ramen die veel zonlicht binnenlate­n. Op de eerste verdieping komen opvallende groendaken, wat de Raamstraat nog hipper maakt.”

“In het woongedeel­te komt er een overdekt atrium. Daarnaast zetten we in op veiligheid en moderne dienstverl­ening door middel van een digitale conciërge. Er worden dus veiligheid­sdeuren en camera’s geplaatst in de gemeenscha­ppelijke delen.”

Heraanleg

Schepen van ruimtelijk­e ordening Tom Vandeput (CD&V) is tevreden met de vergunning. “Dit is goed voor de uitstralin­g van de Raamstraat. Het is trouwens de bedoeling dat, zodra deze werken zijn uitgevoerd, de straat in dezelfde stijl als de Botermarkt en de Zuivelmark­t heraangele­gd zal worden.

 ?? FOTO HBVL ?? Begin 2019 moet het woonblok aan de Zuivelmark­t klaar zijn.
FOTO HBVL Begin 2019 moet het woonblok aan de Zuivelmark­t klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium