Het Belang van Limburg

“Er zal gelachen worden”

- Raymond DE CONDÉ

De Zomeropera maakt zich op voor de 20ste editie, die zondag in première gaat. “Wie had ooit gedacht dat we zo’n parcours zouden afleggen”, zegt bezieler Piet Vansichen, die in deze jubileumed­itie opnieuw stem en gestalte geeft aan Donizetti’s Don Pasquale. Het is traditie dat om de vijf jaar voor een lichtere productie wordt gekozen, vijf jaar geleden nog voor ‘Die Lustige Witwe’. “Nu hebben we gekozen voor een herneming van ‘Don Pasquale’. Dertien jaar geleden hebben we die al eens gebracht en omdat iedereen daar zo’n goede herinnerin­g aan heeft, halen we die opnieuw uit de kast.” Er zijn 25 voorstelli­ngen gepland. “Het is onmogelijk om die allemaal voor mijn rekening te nemen”, zegt Piet Vansichen. “Het is fysiek en vocaal een bijzonder veeleisend­e rol. Emilio Marcucci was direct bereid om mij nu en dan af te lossen.”

Scala Milaan

Verscheide­ne artiesten die vanaf zondag opnieuw op de planken staan hebben intussen internatio­naal carrière gemaakt. “Matjaz Robavz, die terugkeert als Dr. Malatesta, heeft in de Scala van Milaan gestaan en op de Salzburger Festspiele. Zijn understudy wordt Koen Van Agtmael, bijna een product van de Zomeropera want hij debuteerde hier zeven jaar geleden als figurant, groeide vervolgens door naar het koor en speelt nu op een onwaarschi­jnlijke manier Malatesta. Mark Milhofer treedt op in de grote Italiaanse theaters. Hij moet trouwens twee avonden weg om in een groot Europees huis dezelfde rol te spelen als hier, die van Ernesto. Zijn vervanger is de Amerikaan Daniel Curran, zodat we twee Ernesto’s hebben die aan elkaar gewaagd zijn als hoge tenoren. De rol van Norina wordt gezongen door iemand van bij ons, Hanne Roos. Een betere Norina kun je op dit moment niet kopen. Haar understudy wordt Cecilia Lopez, een Amerikaans­e voor wie dit haar eerste grote rol wordt in Europa.”

Samson en Gert

De regie ligt opnieuw in de handen van Frank Van Laecke. Een van zijn ideeën was om de rol van de notaris toe te vertrouwen aan Koen Crucke. “We hebben de naam van de notaris veranderd in Alberto, een knipoog naar zijn rol in ‘Samsom en Gert’, waarin Alberto kapper is. Die had als grote droom om ooit in een opera te zingen en we vervullen die droom. Er zal gelachen worden.”

Nog zo’n idee van Van Van Laecke is om Dirk Van Vaerenberg­h en Fabrice Pillet als tuinmannen op te voeren. In de opera zijn dat bedienden van Don Pasquale maar wanneer die een feest organiseer­t, vergeet hij zijn bedienden te verwittige­n zodat de tuinmannen plotseling voor alle drank en eten moeten zorgen.

Glaasje bubbels

“Aan het libretto veranderen we vrijwel niets”, merkt Frank Van Laecke op. “Ik ben geen voorstande­r van een conceptuel­e aanpak. Zo’n klassieke opera is een organisch geheel en dat willen we behouden. Dit wordt een meer uitgepuurd­e versie dan dertien jaar geleden en onze ambitie is om er vooral een feest van te maken. Daarom hebben we het orkest dit jaar uit de orkestbak gehaald en zichtbaar gemaakt, achteraan op het podium, als visueel onderdeel van het feestelijk­e geheel. We betrekken daar ook het publiek bij: na de laatste noten trakteren we onze bezoekers op een glaasje prosecco, geserveerd door onze ‘tuinmannen’.”

Don Pasquale’, van 20 mei tot 17 juni, www.zomeropera.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium