Het Belang van Limburg

“Ik hoop dat ik Cannes verlaat als een slimmer mens”

Filmster Will Smith steelt show op eerste Cannes-dag

- Chris CRAPS

Gisteren werd het 70ste Filmfestiv­al van Cannes geopend met de Franse film ‘Les Fantômes d’Ismaël’ van regisseur Arnaud Desplechin. Charlotte Gainsbourg en Marion Cotillard zorgden voor ultra-Franse glamour, maar het was Amerikaans jurylid Will Smith die de show stal. De 70ste editie kon alleen maar gevierd worden met een Franse productie. Bovendien een Franse productie die een ode brengt aan de cinema nema zelf. zelf. Want Want ‘Les ‘Les Fantômes s d’Ismaël’ d’Ismaël’ gaat gaat over over de angsten n van van een een filmmaker. filmmaker. Matthieu Almaric Almaric vertolkt regisël, regisseur Ismaël, het het alter ego van van

Arnaud Desdie Desplechin, die is is gehuwd met met Charlotte Gainsbourg. urg.

Maar dan dan komt zijn n zoerleerst­e zogezegd overleden eerste vrouw (Marion Cotillard) opdagen. Dat ze Carlotta heet, voert je meteen terug naar ‘Vertigo’, een van de beroemdste films van Hitchcock Hitchcock over over een een voyeur voyeur die die verliefd verliefd wordt wordt op op de de dubbelgang­ster dubbelgang­ster van van zijn zijn overleden overleden geliefde. geliefde. Regisseur Regisseur Ismaël Ismaël raakt raakt zo zo verward verward van van de de komst komst van van zijn zijn ‘dode ‘dode vrouw’vrouw’ dat dat hij hij zijn zijn film, film, een een spionagedr­ama spionagedr­ama dat dat doet doet denken denken aan aan ‘Tinker ‘Tinker Tailor Tailor Soldier Soldier Spy’ Spy’ van van John John le le Carré, Carré, niet niet meer meer kan kan afmaken afmaken en en in in een een parodie parodie belandt. belandt.

Fascinatie Fascinatie

‘Les ‘Les Fantômes Fantômes d’Ismaël’ d’Ismaël’ is is zo’n zo’n film film die die de de critici critici van van hethet beroemde beroemde filmtijdsc­hriftfilmt­ijdschrift Cahier Cahier du du CinemaCine­ma in in vervoering­vervoering brengt. brengt. Helemaal Helemaal op op zijn zijn plaats plaats in in Cannes Cannes dus. dus. Dat Dat geldt geldt ookook voor voor de de twee twee vrouwelijk­e vrouwelijk­e sterren. sterren. Marion Marion Cotillard Co- mag je zonder aarzelen Frankrijks grootste ster noemen en Charlotte Gainsbourg is de dochter van nationaal symbool Serge. Serge. Tijdens Tijdens de de ontmoeting ontmoeting met met de de pers pers prees prees Cotillard Cotillard hethet feitfeit dat dat ze ze kon kon samenwerke­n samenwerke­n met met een een andere andere actrice. actrice. “Ik “Ik ken ken als als actrice actrice vooralvoor­al veel veel acteurs”,acteurs”, zei zei Cotillard. Cotillard. “Maar “Maar nuwilnu wil ik ik veelmeerve­el meer samenwerke­n samenwerke­n met met andere andere actrices. actrices. Ik Ik ben ben door door hen hen gefascinee­rd. gefascinee­rd. VandaarVan­daar dat dat het het samenspel samenspel met met Charlotte Charlotte zo’n zo’n geweldige geweldige ervaring ervaring is is geweest.” geweest.”

Juryschand­aal Juryschand­aal

Naast Naast de de cast cast van van de de openingsfi­lmopenings­film werden werden ook ook de de juryleden juryleden aan aan de de pers pers voorgestel­d. voorgestel­d. Normaal Normaal gezien gezien mag mag dan dan iedereenie­dereen zijn zijn zegje zegje doen. doen. Maar Maar met met de de Amerikaans­eAmerikaan­se supersters­uperster Will Will Smith Smith aan aan boord boord lukte lukte dat dat niet niet meteen. meteen. Smith Smith mag mag dan dan weinig weinig kaas kaas gegeten gegeten hebben hebben van van cinefiele cinefiele cinema, cinema, wanneer wanneer de de ogen ogen van van pers pers en en publiekpub­liek op op hem hem gericht gericht zijn, moet hij kunnen performen. Zodanig dat co-juryleden Jessica Chastain en Paolo Sorrentino amper iets konden zeggen. “Ik was zo enthousias­t toen het festival me vroeg”, glunderde populaire Will tijdens de persconfer­entie. “Cannes heeft iets magisch. Het is geweldig dat hier heel zoveel talent samenkomt. Ik denk dat ik veel veel ga ga leren. leren. Ik Ik hoop hoop dus dus dat dat ik ik Cannes Cannes verlaat verlaat als als een een slimmer slimmer mens.” mens.” En En alsof alsof hij hij het het niet niet kon kon laten, laten, ondergroef ondergroef Smith Smith ook ook nognog een een betoog betoog van van Almodovar Almodovar over over de de noodzaak noodzaak om om films films in in de de bioscoop bioscoop te te bekijken. bekijken. “Ik “Ik kan kan me me niet niet inbeelden inbeelden dat dat je je de de Gouden Gouden Palm Palm niet niet in in de de zalen zalen zal zal kunnen kunnen zien. zien.

De De nieuwe nieuwe generaties­generaties moeten moeten de de hyp- hypnose van de zaal ervaren”, declameerd­e Almodovar. Waarmee hij uiteraard kritisch was voor streamingb­edrijf Netflix die haar huidige festivalfi­lms weigert uit te brengen in de Franse bioscopen. Maar Will zei: “Mijn kinderen kijken de hele tijd naar Netflix. Ze kijken zo twee films per dag, films die ze anders nooit zouden zien. Bij Bij mij mij thuis thuis is is Netfix Netfix dus dus altijd altijd een een zegen zegen geweest. geweest. Volgens Volgens mij mij kunnen kunnen bioscoop bioscoop en en streamings­treaming gemakkelij­k gemakkelij­k naast naast mekaar mekaar bestaan.” bestaan.” Dat Dat krijg krijg je je wanneer wanneer je je een een populaire populaire Amerikaans­e Amerikaans­e boy boy zoals zoals Will Will Smith Smith uitnodigt uitnodigt op op het het meest meest cinefiele cinefiele filmfestiv­al filmfestiv­al ter ter wereld. wereld. “Ik “Ik kijk kijk uit uit naar naar een een juryschand­aal”, juryschand­aal”, aldus aldus nog nog een een schaterend­e schaterend­e Smith. Smith.

 ?? Foto AFP
FOTO AFP ?? Franse supersterr­en Marion Cotillard (links) en Charlotte Gainsbourg zorgden voor de glamour gisteren. De populaire Will Smith zetelt in de jury van het meest cinefiele filmfestiv­al ter wereld en dat levert soms vreemde situaties op.
Foto AFP FOTO AFP Franse supersterr­en Marion Cotillard (links) en Charlotte Gainsbourg zorgden voor de glamour gisteren. De populaire Will Smith zetelt in de jury van het meest cinefiele filmfestiv­al ter wereld en dat levert soms vreemde situaties op.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium