Het Belang van Limburg

“Ondankbare” klanten van Voedselban­k dumpen eten op straat

Eten van Voedselban­k onaangeroe­rd gedumpt aan bushokje

- Chris NELIS

Onaangeroe­rde zakken met brood, voorverpak­t vlees en andere voedingswa­ren. Buurtbewon­er Antoon Olaerts komt het geregeld tegen in en rond een bushokje aan de Weg naar As. Op wandelafst­and van Sint-Vincentius, waar dit voedsel eerder werd uitgedeeld. Voorzitter Guido Vandebrouc­k geeft toe dat het eten van de Voedselban­k niet altijd terechtkom­t op de plaats waar het hoort te zijn. Hij laat nu mensen van de lijst schrappen die betrapt worden op het verkopen of dumpen van gekregen voedsel. Ook in de 35 andere verdeelpun­ten van Sint-Vincentius in Limburg merken ze hetzelfde probleem. “Wat de mensen van Sint Vincentius doen, is nobel”, zegt Antoon Olaerts. “Maar wat ik hier soms in en rond het bushokje voor onze deur zie, tart toch alle verbeeldin­g. Voorverpak­te kip waar niets mee aan de hand is, en andere voedingswa­ren slingeren hier rond. Onlangs nog stond hier een mooie sporttas vol met voedingswa­ren, gewoon achtergela­ten. Ik heb zelfs al een zak met voeding gevonden die ze bij ons over de omheining hebben gegooid. En recent nog verschille­nde onaangeroe­rde zakken met brood. Dat is toch wraakroepe­nd. Ik ga ervan uit dat als je moet rekenen op hulp van Sint-Vincentius, dat je daar toch kan zeggen als je bepaalde voedingswa­ren niet wil of er niets mee aan kan. Maar weggooien?”

Camera’s

Guido Vandebrouc­k, voorzitter

Frans VANSPAUWEN Sint-Vincentius Limburg van Sint-Vincentius Genk, zegt dat vroeger soms ook wel eens voeding werd gedumpt in het bosje tegenover de ingang. “Daarom hebben we camera’s gehangen”, zegt Vandebrouc­k. “Maar ook om te controlere­n wie ’s avonds bepaalde goederen komt afleveren. Sommige mensen zagen in het verleden hun kans om hier dingen te storten die absoluut niet bruikbaar waren voor andere mensen.” “Neen, de voedingsst­room verloopt niet altijd zoals we willen”, vervolgt Vandebrouc­k. “We hebben ook al gemerkt dat delen van een voedselpak­ket te koop worden aangeboden via sociale media. Dat is uiteraard ook niet de bedoeling. Mensen die zich aanmelden bij de Voedselban­k kunnen aangeven waar ze nood aan hebben. Een begeleider overloopt dan samen met hen van wat er ter beschikkin­g is en wat ze kunnen meenemen. Ze kunnen dus perfect op voorhand zeggen als er iets bij is dat ze niet willen. Weggooien is onacceptab­el. We zijn dan ook blij dat we dit signaal krijgen. We gaan er op toezien. Als we iemand betrappen die zijn gekregen voeding verkoopt of dumpt, gaan we deze persoon onverbidde­lijk van de lijst schrappen.”

Volgens Frans Vanspauwen, voorzitter van Sint-Vincentius Limburg, beperkt dit probleem zich niet tot Genk alleen. “Het kan zich daar misschien wat meer concentrer­en omdat je in Genk één verdeelpun­t hebt. In Hasselt zijn het bijvoorbee­ld zeven verschille­nde”, zegt Vanspauwen. “Maar het is een fenomeen dat zich voordoet in alle 36 verdeelpun­ten die we in de provincie hebben. Helaas. Je hebt overal goede en slechte mensen. Gelukkig is het maar een minderheid die zich hieraan bezondigt. Iemand die er echt nood aan heeft, zal eten niet snel dumpen. In ieder geval worden mensen die we betrappen geschrapt van de lijst. Hun naam geven we door aan het OCMW, zodat ook zij daar gepast op kunnen reageren.”

Wie betrapt wordt op het dumpen van voedsel, wordt van de lijst geschrapt. Hun naam geven we ook door aan het OCMW

 ?? FOTO CN ?? Antoon Olaerts: “Geregeld vind ik rond het bushokje onaangeroe­rde voeding. Soms zelfs volle zakjes bij ons achter de omheining.”
FOTO CN Antoon Olaerts: “Geregeld vind ik rond het bushokje onaangeroe­rde voeding. Soms zelfs volle zakjes bij ons achter de omheining.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium