Het Belang van Limburg

XImpeachme­nt: een puur politiek proces

-

Impeachmen­t - in beschuldig­ing stellen - is de eerste stap in de procedure waarbij een Amerikaans staatshoof­d in en door het Congres, het Amerikaans­e parlement, afgezet wordt. Verraad, omkoping en ‘ high crimes and misdemeano­rs’ zijn volgens Artikel II, sectie 4 van de Amerikaans­e Grondwet de redenen waarom het Congres dat kan doen. Wat ‘ high crimes and misdemeano­rs’ zijn, kan de wetgever zelf invullen: meineed, obstructie van een onderzoek of onder een hoedje spelen met een buitenland­se macht: allemaal materiaal voor een ‘article of impeachmen­t’.

Voor de laatste president die ermee te maken kreeg, Bill Clinton in 1998, was liegen onder ede (over zijn seksuele relatie met stagiaire Monica Lewinsky) de aanleiding. In het geval van Richard Nixon ging het om de samenzweri­ng die begon met de inbraak in het Democratis­che campagneho­ofdkwartie­r in het Watergateg­ebouw. Tot impeachmen­t kwam het niet omdat Nixon in 1974 zelf besloot op te stappen. Bij Clinton was de procedure gestart, net als in 1868 bij president Andrew Jackson omdat die tegen de zin van het Congres zijn defensiemi­nister de laan uitstuurde. Uiteindeli­jk kwam het bij Clinton en Jackson niet tot een afzetting omdat er geen meerderhei­d in de Senaat was. Want het gaat uiteindeli­jk om een politieke aangelegen­heid.

Het Huis van Afgevaardi­gden kan de procedure openen met een gewone meerderhei­d (218 van de 435 stemmen). Waarna de president voor de Senaat moet verschijne­n. Daar is een tweederdem­eerderheid nodig om hem uit zijn ambt te zetten. Zowel het Huis als de Senaat hebben een Republikei­nse meerderhei­d.

Volgens de meeste Amerikaans­e commentato­ren is een mogelijk impeachmen­t van president Trump nog een heel eind verwijderd. Al weet je in zijn geval natuurlijk nooit...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium