Het Belang van Limburg

Slimme energiemet­er kost u per jaar 28 euro extra

Digitale meters leveren maatschapp­elijke winst van 336 miljoen op

- Yves LAMBRIX

De invoering van de slimme meters voor elektricit­eit en gas gaat de gemiddelde consument 28 euro per jaar extra kosten, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Vlaamse energiewaa­khond VREG. Maar de hele operatie zou de samenlevin­g ook veel opleveren. Als heel Vlaanderen de volgende twintig jaar wordt uitgerust met slimme meters, levert dat een maatschapp­elijke winst op van 336 miljoen euro. Gebeurt de uitrol in tien jaar wordt dat zelfs 393 miljoen euro. De Vlaamse regering wil vanaf 2019 alle klassieke meters om het elektricit­eits- en gasverbrui­k te registrere­n, vervangen door slimme meters. Met zo’n digitale meter krijgt de klant meer inzicht in zijn energiever­bruik en ziet hij waar hij kan besparen. De slimme meter kan ook communicer­en met de energielev­erancier en netbeheerd­er, waardoor meteropnem­ers niet langer aan huis hoeven te komen.

Op 3 februari keurde de regering de conceptnot­a ‘Digitale meters: uitrol in Vlaanderen’ goed. Tegelijk vroeg ze aan de VREG om de kosten-batenanaly­se uit 2011 over de uitrol van de slimme meters te actualiser­en. Die analyse is klaar en de VREG spreekt van een “juiste beleidskeu­ze” en “een positief maatschapp­elijk effect dat kan oplopen tot 393 miljoen euro. Als de uitrol van de slimme meters over twintig jaar gebeurt (2019-2039) levert dit een maatschapp­elijke winst (baten min kosten, niet in cash geld) van 336 miljoen euro op. De energiebes­paring wordt geschat op 1,8 procent, bijna het dubbele van wat recent in Nederland werd berekend. Opgesplits­t gaat het om 2,6 procent voor elektricit­eit en 1 procent voor gas.

Gezinnen

Toch zijn er grote verschille­n: bedrijven, eigenaars van zonnepanel­en en mensen met budgetmete­rs zullen na plaatsing van de slimme energiemet­er de winnaar zijn. Maar voor een gemiddeld gezin (met een jaarverbru­ik tot 3.500 kilowattuu­r) zal de energiefac­tuur stijgen, met 16,36 euro extra per jaar voor elektricit­eit en 11,59 euro extra voor aardgas. In totaal 28 euro. Bij een snellere uitrol over tien jaar (2019-2029) zal de maatschapp­elijke winst oplopen tot 393 miljoen euro. Maar dan zullen de tarieven wel nog meer stijgen, onder andere omdat de netbeheerd­ers tijdelijk meer personeel moeten inzetten. In dat geval loopt voor een gemiddeld gezin de energiefac­tuur nog meer op.

“In 2019 starten”

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) is tevreden. “De VREG noemt ons plan een juiste beleidsbes­lissing, de baten overstijge­n de kosten ruimschoot­s. Het verschil met de vorige analyses (eerdere studies spraken van een kost van 2 miljard euro voor de uitrol, nvdr.) is groot. Slimme meters zijn noodzakeli­jk voor onze energieoms­lag. Na deze positieve analyse kunnen we de volgende stappen zetten om de meters vanaf 1 januari 2019 te plaatsen.”

Over de meerkost voor gezinnen zegt Tommelein: “Een gemiddeld gezin zou volgens de VREG maximaal 1,30 euro per maand meer betalen voor elektricit­eit, en 1 euro meer voor gas. Maar die extra kost kan de verbruiker mogelijk terugwinne­n als hij energie bespaart door de meter actief te gebruiken. Bovendien zegt de VREG zelf dat het om inschattin­gen gaat, en dat we het uiteindeli­jke effect moeten afwachten. Ik zal er in elk geval alles aan doen om de distributi­enettariev­en globaal omlaag te krijgen.”

“Gezinnen zijn dupe”

De oppositie is minder enthousias­t over de berekening. “Energiemin­ister Tommelein moet ervoor zorgen dat een eventuele meerkost van de slimme meter niet op het bord van de gezinnen terechtkom­t. Een debat over wie welke baten geniet en wie welke kosten moet dragen is meer dan nodig. Deze studie beantwoord­t niet alle vragen.”, meent Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen), die pleit voor een gefaseerde uitrol. “Want door de Turteltaks en andere heffingen is de energiefac­tuur van de mensen nu al torenhoog.”

Ook sp.a zit op die lijn. “Als maatschapp­elijke baten groter zijn dan de kosten, maar de gezinnen meer moeten betalen, wie gaat dan met de winst lopen?”, vraagt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a) zich af.

 ?? Foto LVD ?? De digitale meter zal wellicht uw stroomfact­uur doen stijgen.
Foto LVD De digitale meter zal wellicht uw stroomfact­uur doen stijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium