Het Belang van Limburg

“Mijn zoon is niet ziek, ze discrimine­ren hem”

Vader autistisch­e jongen dient klacht in bij Unia tegen verzekeraa­r

- Mark VAN LUYK

Houthalena­ar Yves Mazzara en zijn gezin betalen al minstens twintig jaar bijdragen voor een uitvaartve­rzekering. Maar toen hun autistisch­e zoon 18 werd, stuurde Dela een brief dat de jongen enkel nog een uitvaartzo­rgplan kon krijgen als hij een eenmalige koopsom zou betalen van 3.034,58 euro. Mazzara dient klacht in bij Unia. “Mijn zoon is niet ziek, maar gehandicap­t. Dit is pure discrimina­tie.”

HOUTHALEN-HECHTEREN -

“Sinds zijn geboorte heeft Timon (18) een autismespe­ctrumstoor­nis. Hij is perfect gezond, maar mentaal heeft hij de leeftijd van een 2,5 jaar oud kind”, vertelt papa Yves Mazzara. “Hij spreekt slechts enkele woorden en heeft moeite met nieuwe situaties. Timon gaat naar Begeleidin­gscentrum Sint-Elisabeth in Peer, maar mijn vrouw heeft ontslag genomen om voor hem te zorgen. Wij hebben gevochten om zijn handicap te laten erkennen en gestreden om hem niet definitief in een instelling te laten plaatsen, want we houden van onze zoon en willen voor hem zorgen.”

“Net om die reden wilde ik ook die uitvaartve­rzekering. We hebben nog twee dochters en we hopen dat, als wij er niet meer zijn, zij voor Timon willen zorgen. Maar we willen hen niet opzadelen met de kosten en zorgen als hij overlijdt. Nu komt een verzekerin­gsfirma mij vertellen dat mijn zoon niet dezelfde behandelin­g kan krijgen als de rest van de familie. Dat gaat er bij mij niet in. Dat is onrechtvaa­rdig.”

Bij verzekeraa­r Dela zegt men recht in de schoenen te staan. “Volgens onze raadgevend geneesheer is de ziekte van de cliënt wel degelijk van die aard dat hij levensverk­ortend is”, zegt woordvoers­ter Marysia Kluppels. “Dat heeft ook te maken met de zware medicatie (Risperdal en Ability, nvdr.) die de persoon neemt. Het is zeker niet zo dat we alle klanten met autisme weigeren. We weigeren zelfs geen klanten met een levensbedr­eigende ziekte, maar doen altijd een voorstel – zoals nu – om de premie in één keer te storten. Dat heeft met risico-inschattin­g te maken. Wij werken met internatio­naal aanvaarde risicotabe­llen.”

Klacht

Volgens Mazzara krijgt zijn zoon de allerklein­ste dosis van de vermelde medicijnen. “Mijn zoon heeft geen ziekte, maar een erkende handicap. Het is niet omdat hij autisme heeft, dat hij minder lang zal leven. Ik vind het heel erg dat je als mindervali­de blijkbaar al dat geld in één keer moet betalen, terwijl die handicap sowieso al voor extra kosten zorgt. Ik dien klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen Unia.”

Bij Unia krijgt men wel vaker klachten van mensen die door hun gezondheid­stoestand niet gelijk behandeld worden. “Een tiental per jaar”, weet Bram Sebrechts van Unia. “Dat gaat dan van exkankerpa­tiënten die geen schuldsald­overzekeri­ng krijgen tot mensen die naast een hospitalis­atieverzek­ering grijpen omdat ze een te hoog BMI zouden hebben. Ook melden sommigen dat ze volgens hen onterecht een hogere premie moeten betalen door een depressie. Dossiers over handicaps zijn er minder. Verzekeraa­rs mogen mensen enkel andere betalingsv­oorwaarden opleggen op grond van een risicoanal­yse. Als de ouders het gevoel hebben dat ze het slachtoffe­r zijn van discrimina­tie, mogen ze ons contactere­n.” Volgens Assuralia, de federatie van de verzekerin­gssector, heeft Dela de juiste procedure gevolgd. “De raadgevend­e geneesheer heeft zijn besluit genomen op basis van een vragenlijs­t”, besluit Peter Wiels. “Dat is gebruikeli­jk. Maar een klant kan in beroep gaan tegen die uitspraak bij de beroepsins­tantie van de verzekeraa­r of hij kan een klacht indienen bij de ombudsman van de verzekerin­gssector.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Nu de autistisch­e Timon Mazzara (midden) 18 geworden is, kan hij enkel een uitvaartzo­rgplan krijgen als zijn ouders een eenmalige som van 3.034 euro op tafel leggen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Nu de autistisch­e Timon Mazzara (midden) 18 geworden is, kan hij enkel een uitvaartzo­rgplan krijgen als zijn ouders een eenmalige som van 3.034 euro op tafel leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium