Het Belang van Limburg

Pensioenva­l voor de helft opgelost

XBruto meer verdienen betekent niet langer minder pensioen XAfkoop studiejare­n wellicht pas vanaf 2018

- Liliana CASAGRANDE

Bruto meer verdienen betekent binnenkort niet langer dat u daar netto minder aan zal overhouden. Dat is het geval voor 128.000 gepensione­erden die tussen de 15.518 en 16.600 euro bruto per jaar verdienen. “De regering lost maar de helft van het probleem op”, reageert Yves Coemans van de Gezinsbond, die de zogenaamde ‘pensioenva­l’ eerder al aankaartte. “Want meer bruto is nog altijd niet meer netto.” Ook voor wie een uitkering krijgt, wordt de pensioenva­lkronkel weggewerkt. Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) reageert tevreden. Hij had aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gevraagd om de pensioenva­l op te lossen. Het probleem zat erin dat wie langer werkt, daar in bepaalde gevallen geen hoger pensioen voor zou krijgen. Die wel zeer vreemde kronkel verdwijnt nu dus. “De zogenaamde ‘pensioenva­l’ heeft niets met ons te maken”, zei minister Bacquelain­e eerder. “Dat is een fiscaal probleem.”

Reeks fouten

Het euvel is wel nog maar voor de helft opgelost. Want wie bruto meer verdient, zal door deze oplossing netto dus niet minder ontvangen. “Dat is goed, maar het is toch ook wachten op het tweede deel waarbij meer bruto ook meer netto betekent”, zegt Yves Coemans van de Gezinsbond. De fouten in het pensioensy­steem gaan al langer mee. “Tot 2007 was er al het systeem waarbij iemand die 1 cent meer verdiende dan een bepaald bedrag plots 687 euro belastinge­n extra moest betalen. Dat hebben ze dan opgelost door een nieuw systeem, maar daar hadden ze dan weer geen rekening gehouden met de gemeenteli­jke belastinge­n. Dat hebben ze eind 2015 aangepast, maar met een foute formule”, zegt Coemans. “Ze hadden moeten delen, maar ze hebben vermenigvu­ldigd. En die fout is nu eindelijk rechtgezet.” Zeker voor de afkoop van studiejare­n moet de pensioenva­l nu in orde zijn. “Anders riskeert u nu te betalen en vervolgens straks minder pensioen te ontvangen”, zegt Coemans. Het ziet er trouwens naar uit dat die afkoop van studiejare­n wordt uitgesteld, aangezien de Franstalig­e gemeenscha­pscommissi­e een belangenco­nflict heeft ingeroepen. “Dat geeft de minister vier maanden tijd om met een hele in plaats van met een halve oplossing te komen”, zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. Bacquelain­e heeft beloofd dat u volgend jaar op mypension.be zal kunnen uitrekenen wat die afkoop van studiejare­n in uw geval oplevert.

“Die pensioenva­l heeft te maken met een aanpassing die Jean-Luc Dehaene indertijd heeft doorgevoer­d”, zegt PVDA’er Kim De Witte, docent pensioenre­cht aan de KU Leuven. “Pensioenen vanaf een bepaald bedrag moeten namelijk een Riziv-bijdrage betalen van 3,55 procent, plus nog eens een solidarite­itsbijdrag­e. Voor lage pensioenen is dit vreemd, want dat betekent dat ze met dat bedrag andere lage pensioenen financiere­n. In het buitenland kijken ze raar op als ze daarvan horen. In Duitsland en Oostenrijk bijvoorbee­ld zijn de regels veel logischer. De overheid zou die solidarite­itsbijdrag­e beter op dividenden heffen in plaats van op pensioenen.”

Dit geeft de minister vier maanden tijd om met een hele in plaats van met een halve oplossing te komen Manu KEIRSE

Gezinsbond

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium