Het Belang van Limburg

CENTRA VOOR LICHAAMSDO­NATIE WOEDEND: Jan Fabre vermaalt menselijke botten tot kunst

-

De Vlaamse kunstenaar Jan Fabre stelt in Venetië een kunstwerk tentoon waarvoor hij menselijke beenderen vermalen heeft om er een kunstpenis van te maken. “Met botten van mensen die hun lichaam aan de wetenschap geschonken hebben”, zegt hij. De Vlaamse centra voor lichaamsdo­natie zijn razend. Fabre gebruikte de menselijke beenderen om er een penis, een vagina en een grote boot van te maken. “Ik snij de beenderen in plakjes en daar maak ik een mozaïek van”, getuigde de kunstenaar op VTM. De werken zijn minstens vijf jaar oud.

De vijf centra in Vlaanderen die instaan voor lichaamsdo­natie zijn woedend. “Dit is totaal ongepast. Wij krijgen talloze telefoontj­es van ongeruste mensen”, zegt professor Katharina D’Herde van de afdeling anatomie van de UGent. “Ze hebben in hun testament laten opnemen dat ze hun lichaam willen schenken aan de wetenschap. Maar niet om tot kunstwerk vermalen te worden.”

Een van hen is Magda Boeykens: “Ik schenk mijn lichaam niet om in plakjes gesneden te worden door een kunstenaar”, zegt ze boos.

Uit het buitenland

Volgens professor Paul Herijgers van het Vesalius Instituut van de KU Leuven is de kans nihil dat uw lichaam verwerkt wordt in kunst als u het na uw overlijden aan de wetenschap schenkt. “Wij willen iedereen geruststel­len: je lichaam afstaan kan in Vlaanderen alleen voor de wetenschap en voor niets anders. We gebruiken het dan in artsenople­idingen of om er onderzoek op te doen. Dat is van onschatbaa­r belang. Elk jaar zijn er ook kunstenaar­s die ons vragen of ze lichamelij­ke resten mogen gebruiken, maar dat weigeren we consistent.” Dat deed ook de Universite­it Antwerpen toen Jan Fabre hen vroeg of hij menselijke beenderen mocht gebruiken voor zijn project. Waar Fabre dan wel zijn materiaal haalde? Uit buitenland­se universite­iten. Fabre zelf wilde gisteren niet reageren. “We vragen die menselijke en dierlijke botten op bij universite­iten uit de hele wereld”, zegt zijn medewerkst­er. “Er is daar niets louche aan.”

Controvers­e

Het zijn niet de eerste kunstwerke­n van Fabre waar schande over wordt gesproken. Eerder gebeurde dat al met de gerookte hesp aan de zuilen van de toegangspo­ort van de Gentse universite­it. Ook ontstak er een storm van protest toen in een film van Fabre katten metershoog in de lucht werden gegooid in het Antwerpse stadhuis.

 ?? FOTO HBVL ?? Volgens Jan Fabre zijn de menselijke beenderen in zijn kunstwerke­n afkomstig van buitenland­se universite­iten.
FOTO HBVL Volgens Jan Fabre zijn de menselijke beenderen in zijn kunstwerke­n afkomstig van buitenland­se universite­iten.
 ?? FOTO HBVL ?? Jan Fabre verwerkte al menselijke beenderen in kunstwerke­n die een vagina, een penis en een boot (foto onder) voorstelle­n.
FOTO HBVL Jan Fabre verwerkte al menselijke beenderen in kunstwerke­n die een vagina, een penis en een boot (foto onder) voorstelle­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium