Het Belang van Limburg

“Ilse heeft gelijk: over kanker moet je niet lichtzinni­g doen”

Columniste Ilse Pipeleers krijgt bijval van kankerorga­nisaties na vlammende kritiek op populaire Facebook Awareness Games

- Annelies ROOSE

Hoe steek je iemand die tegen borstkanke­r strijdt het best een hart onder de riem? Alleszins niét door op sociale media deel te nemen aan ‘spelletjes’ die claimen het bewustzijn over de ziekte te vergroten, vindt onze columniste en borstkanke­rpatiënte Ilse Pipeleers (43) uit Diepenbeek. “Zulke zogezegde steuniniti­atieven in de vorm van hartjes of de kleur van een beha slaan de bal volledig mis. Mijn ziekte is toch geen spelletje?”, schreef Ilse in haar wekelijkse column. Organisati­es die tegen kanker strijden, geven haar overschot van gelijk. “Hallo, zou je dit hartje op je muur willen plaatsen, zonder enige uitleg? Om te herinneren dat het de week van borstkanke­r is.” De meeste vrouwen met een Facebookpr­ofiel zullen dit soort boodschapp­en herkennen. Ze circuleren talrijk op de sociale media, de zogenaamde ‘borstkanke­r awareness spelletjes’. Soms komen ze voor in de vorm van een lijst van mogelijke statussen, in de hoedanighe­id van een te delen hartje, een geliefd drankje of de kleur van een beha. Eén ding hebben ze gemeen: ze hebben op het eerste gezicht niets te maken met borstkanke­r, maar willen wel het bewustzijn erover vergroten.

“Doel voorbij”

“Helaas slaan ze de bal volledig mis, hoe goedbedoel­d ze ook zijn”, schreef Ilse Pipeleers gisteren in haar wekelijkse column in Het Belang van Limburg. Sinds in juli 2015 bij haar borstkanke­r werd vastgestel­d, merkt ze geregeld dat veel initiatiev­en om steun uit te drukken of het bewustzijn over haar ziekte te vergroten hun doel voorbijsch­ieten. “Er zijn zo van die dingen die je je alleen maar kan voorstelle­n als je ze zelf hebt meegemaakt. Ik weet dat het niet altijd eenvoudig is de juiste woorden of manier te vinden. Maar ‘kankerspel­letjes’ dragen voor geen meter bij tot begrip, en het borstkanke­ronderzoek schiet er niets mee op”, schrijft Ilse.

Storten of bezoeken

Nochtans is dat begrip broodnodig, tonen de cijfers. Elke dag sterven in ons land zeven vrouwen aan borstkanke­r, elk jaar krijgen meer dan tienduizen­d vrouwen de diagnose. En de kans is één op acht dat een vrouw in haar leven met de ziekte te maken krijgt. Organisati­es die tegen (borst)kanker strijden, scharen zich dan ook volmondig achter de kritiek van Ilse, die zegt te spreken in naam van “honderden lotgenotes”. “Wij doen er alles aan opdat kanker serieus wordt genomen, het bewustzijn vergroot en patiënten hoop krijgen”, zegt Marc Michils van Kom op tegen Kanker. “Met een hartje toon je sympathie, maar daar stopt het ook. Nooit zullen wij dus steun verlenen aan dit soort lichtzinni­gheden, die op geen enkele manier aan sensibilis­ering doen of informatie verschaffe­n.”

Wie écht wil helpen, doet dat volgens Ilse Pipeleers op slechts één manier: “Door geld te storten op de rekening van organisati­es als Kom op tegen Kanker of ThinkPink. En als je er dan toch ábsoluut je favoriete drankje bij wil betrekken, ga dan op bezoek bij iemand die kanker heeft. En maak er een gezellige middag van.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? “Zogezegde steuniniti­atieven in de vorm van hartjes of de kleur van een beha slaan de bal volledig mis. Mijn ziekte is geen spelletje?”, schrijft Ilse.
“Zogezegde steuniniti­atieven in de vorm van hartjes of de kleur van een beha slaan de bal volledig mis. Mijn ziekte is geen spelletje?”, schrijft Ilse.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium