Het Belang van Limburg

Godslaster­ing

- Roland Duchâtelet

500 jaar geleden, tijdens de ‘duistere middeleeuw­en’, kon je er bij ons voor op de brandstape­l belanden. In Indonesië is het opnieuw gevaarlijk. Daar mag men volgens een wet uit 1965 god niet belasteren. Die wetgeving werd zonet misbruikt om de jonge, dynamische, christelij­ke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, in de gevangenis te zetten. Hij had immers verklaard dat het niet waar was dat sommige verzen uit de Koran aanwijzen dat moslims niet voor ‘ongelovige­n’ (dus niet-moslims) mogen stemmen, zoals zijn politieke tegenstrev­ers beweerden. De hoofdstad Jakarta telt evenveel inwoners als België. Indonesië is van 77 miljoen in 1955 tot 263 miljoen inwoners gegroeid, waarvan 87 % islamieten. Indonesië is – wat aantal inwoners betreft - het grootste islamitisc­he land van de wereld. De bevolkings­groei is niet het gevolg van de gestegen welvaart in het nog steeds arme land, maar van de gebrekkige kennis en emancipati­e van de vrouwen. Ons land heeft – voor zover ik weet - op deze effectieve gevangenis­straf (Purnama werd direct van het gerechtsge­bouw naar de gevangenis gevoerd) nog niet gereageerd. Er was ook geen parlementa­ire vraag over, in tegenstell­ing tot de heisa in ons parlement rond het toelaten van Saoedi- Arabië in de VN-commissie vrouwenrec­hten.

De godsdienst­en die duizend jaar gangbaar waren in Indonesië, het hindoeïsme en het boeddhisme, werden op enkele eeuwen tijd, van de 13de tot de 16de eeuw, door de geïmportee­rde, minder tolerante islam weggeveegd. Voor het onafhankel­ijk werd na de bezetting door Japan in de Tweede Wereldoorl­og , was Indonesië een Nederlands­e kolonie.

Artikel 29 van de Indonesisc­he grondwet stelt dat de staat gebaseerd is op het geloof in één god. Naast de islam zijn nog vijf andere godsdienst­en erkend in Indonesië: protestant­isme, katholicis­me, boeddhisme, hindoeïsme en confuciani­sme. Dus in de ogen van de schrijvers van de grondwet is die god dezelfde voor de zes erkende religies. Bovendien valt het niet te rijmen met het feit dat het boeddhisme geen god heeft, want Boeddha was een filosoof. Daarnaast zijn er ongeveer 250 andere, niet erkende, godsdienst­en in het land. Ondanks het feit dat Indonesië grondwette­lijk een seculier land is, heeft men er sinds 1975 een met belastinge­n betaalde (invloedrij­ke) moslimraad (MUI), parallel aan de democratis­ch-wettelijke macht. Die moslimraad is er bijvoorbee­ld in geslaagd (in 2005) een nieuwe godsdienst (ahmadiyya) als ketterij te laten verbieden. Sinds 9 december 2006 moeten Indonesiër­s zich bekennen (op hun identiteit­skaart) tot een van die zes erkende religies. Andere religies of atheïsme passen niet in de Indonesisc­he kraam. Het is gelukkig toegelaten om het voor religie voorziene veld niet in te vullen. Een man die in 2012 op Facebook had geschreven dat god niet bestaat, dreigt ook in de gevangenis te belanden, omdat atheïsme ginds verboden is wegens ongrondwet­telijk.

Slechts de helft van de Indonesiër­s beschikt over internet. Slechts 3% van de 50-plussers gebruiken het internet. Maar er is hoop. De 10- tot 14-jarigen zijn van alle leeftijdsg­roepen het meest vertegenwo­ordigd op internet.

Hopelijk zijn daar veel meisjes bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium