Het Belang van Limburg

Blik op de buurt, voeten in de wereld GENK

- Sue SOMERS

Er zijn kankerpati­ënten die door hun positivism­e en strijdvaar­digheid anderen de kracht geven om hun ziekte te dragen. Latifa Harraq was zo iemand: hoe slecht het ook met haar ging, ze bleef anderen moed inspreken en raad geven. Dat had ze als buurtwerks­ter altijd gedaan, en dat zou ze blijven doen. Een primeur deze week voor ‘Het Laatste Woord’ - al lijkt dat woord niet echt op zijn plaats in deze rubriek. Voor het eerst belichten we een overlijden dat de voorbije weken niet in de krant stond. Geen rouwadvert­entie, geen overlijden­sbrief, enkel een tip van één van onze regiocorre­spondenten. “In de moslimgeme­enschap kennen wij de traditie van rouwbrieve­n niet”, zegt Latifa’s weduwnaar Hassan Amaghlaou, orthopedag­oog en tevens Limburgs provincier­aadslid voor Groen. “Overlijden­s worden bij ons mondeling bekendgema­akt, of via een bericht op Facebook.”

De belangrijk­ste reden daarvoor is dat een islamitisc­he begrafenis meestal binnen 24 uur na het overlijden plaatsvind­t. “Maar dat ging hier niet, en dat hebben we gerespecte­erd”, zegt Hassan. “Op vrijdag is de kist met Latifa’s lichaam naar de moskee gegaan, voor een gebed en de zegening van de imam. Een dag later hebben we Latifa begraven op het kerkhof in Genk. Telkens waren familie en vrienden erbij. Het deed deugd om hen zo kort bij ons te hebben.”

Bruggen bouwen

Latifa Harraq was jarenlang het gezicht van het buurtopbou­wwerk in Zwartberg en Waterschei, eerst bij Stebo, later bij Rimo. “Via haar werk wilde ze wijken stimuleren tot betrokkenh­eid”, zegt Hassan. “Latifa werkte vooral rond armoede en milieu, maar evengoed hielp ze mensen met hun administra­tie.” Platgetred­en paden bewandelen was niets voor Latifa. Ze zocht liever haar eigen weg. Als enig meisje in een gezin met zes broers stuurden Latifa’s ouders haar in het middelbaar onderwijs naar de beroepsafd­eling snit en naad. Daarna werkte ze twee jaar in een fabriek. Maar dat was niet wat ze wilde. “Latifa was geboren om met mensen te werken. Ze was als vrijwillig­ster al actief in het buurtopbou­wwerk toen ze via een eenjarig contract in het sociaal werk rolde”, zegt Hassan.

Latifa volgde bijscholin­gen in Hasselt en Tongeren en als werkstuden­t haalde ze haar bachelordi­ploma maatschapp­elijk werk aan de Sociale Hogeschool in Heverlee. Drukke tijden waren dat: zowel Hassan als Latifa waren aan het werk, en ook Hassan studeerde op dat moment in het tweedekans­onderwijs. “Ik weet nog dat ik in 1997 mijn eindwerk aan het schrijven was terwijl Latifa zwanger was van onze zoon. Later werd ons gezin uitgebreid met een dochter.”

Ook hun vrije tijd stond in het teken van ontplooiin­g en bruggen bouwen. Begin jaren negentig richtten Hassan en Latifa El Moustakbal (‘de toekomst’, nvdr.) op, een vzw voor jongeren die in het teken staat van uitwisseli­ng. “Met de bedoeling om mensen écht te leren kennen. Allochtone­n en autochtone­n staan met veel vraagteken­s tegenover elkaar”, zegt Hassan. “De beste manier om vooroordel­en weg te werken, is elkaar te ontmoeten. Er is veel positivite­it in onze samenlevin­g. Daar wilde Latifa de nadruk op leggen, in plaats van in de klaaghoek te staan.”

Gedreven en genereus

“Latifa was erg zelfstandi­g, ze wilde niet betuttelen of betutteld worden”, bevestigt Nicole Baerts, één van Latifa’s vriendinne­n uit Genk. “Ze heeft veel gedaan voor de integratie in haar stad, op haar manier. Ze sprak niet over wij-zij of over Marokkanen versus Belgen. Voor Latifa waren we allemaal kinderen uit mijnwerker­sgezinnen die grotendeel­s op dezelfde manier opgevoed waren en die vanuit het toenmalige PMS allemaal naar dezelfde school, Stella Maris in Waterschei, werden gestuurd.”

Nicole leerde Latifa eind jaren tachtig kennen toen ze als buurtwerks­ter instond voor de meisjeswer­king in Waterschei. Tijdens een daguitstap naar Bobbejaanl­and was er plots een meisje dat op een positieve manier de aandacht trok en de groep hechter maakte. “Mensen samenbreng­en en een discussie op gang brengen: dat was Latifa. Toen ze op zoek ging naar werk, is ze via een eenjarig contract bij ons terechtgek­omen. Ik heb haar dat jaar mogen begeleiden. Toen al viel ze op door haar enthousias­me en gedrevenhe­id. Het is mede dankzij haar dat onze werking in Waterschei destijds is uitgegroei­d tot een bloeiend buurthuis.”

Na collega’s werden Nicole en Latifa vriendinne­n. “Het is dankzij haar dat ik de Marokkaans­e cultuur beter heb leren kennen. Ik was wel in Oud-Waterschei opge- groeid, maar van de cité wist ik niet veel. Ik ben ook eens met haar naar Marokko op vakantie geweest, waar ze me verschille­nde steden heeft laten zien en me heeft laten kennismake­n met haar familie. Latifa was op dat vlak heel genereus. ‘Ben je gelukkig?’, vroeg ze de mensen altijd. Als er een positief antwoord volgde, knikte ze: ‘Dan ik ook.’”

Hersentrom­bose

Zes jaar geleden kreeg Latifa borstkanke­r. Ze was ondertusse­n aan de slag bij het Minderhede­nforum in Brussel, maar gaan werken zat er niet meer in. “Ze viel van het ene ongemak in het andere”, zegt Hassan. “Na elke chemo was er een korte opflakkeri­ng, waarna ze herviel. Twee jaar geleden stelden de dokters vast dat de kanker was uitgezaaid tot in haar botten. Toch is ze altijd positief en hoopvol gebleven.” Nicole: “Ondanks haar ziekte bleef ze anderen moed inspreken en raad geven.”

Latifa Harraq overleed op 5 mei aan de gevolgen van een hersentrom­bose. Ze had zes weken in het ziekenhuis doorgebrac­ht, waar vrienden en familie 24 uur op 24 bij haar waren gebleven. “Haar spraakfunc­tie en de fijne motoriek aan de rechterkan­t van haar lichaam waren weggevalle­n”, zegt Hassan. “De kinesisten hebben dat een beetje kunnen rechttrekk­en, maar volgens de dokters had verder behandelen geen zin meer.” “Toen ze op 5 mei naar huis mocht, dachten we haar nog een tijdje bij ons te kunnen houden. We waren erop voorzien: met vrienden en familie hadden we een bezoeksche­ma uitgedokte­rd, ik had poets- en familiehul­p geregeld”, zegt Hassan. “Maar enkele uren na haar thuiskomst overleed ze. Alsof ze wist: ik kan rusten nu, het is goed zo.”

 ?? HBVL
FOTO ?? Latifa Harraq, voormalig buurtwerks­ter in Waterschei en Zwartberg, gruwde ervan om te klagen. Er is veel positivite­it in onze samenlevin­g, vond ze, en daar wilde ze de nadruk op leggen.
HBVL FOTO Latifa Harraq, voormalig buurtwerks­ter in Waterschei en Zwartberg, gruwde ervan om te klagen. Er is veel positivite­it in onze samenlevin­g, vond ze, en daar wilde ze de nadruk op leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium