Het Belang van Limburg

DANKZIJ TEO, DANKZIJ WEILER

- Ludo VANDEWALLE

Anderlecht heeft zijn 34ste titel beet. Hij zal voor eeuwig worden verbonden aan twee namen: Lukasz Teodorczyk en René Weiler. De ene besliste het kampioensc­hap met zijn treffers, de andere herschikte het Anderlecht-huishouden. Hoe symbolisch een wedstrijd toch kan zijn. Lukasz Teodorczyk scoorde gisteren weer. Na 826 minuten. De Pool staat opnieuw aan de leiding in de stand van de topschutte­rs. Teo heeft er moeilijke maanden opzitten, maar heeft toch het allergroot­ste aandeel in deze kampioenst­itel. In de eerste zes maanden zwalpte Anderlecht als een dronken koorddanse­r door de competitie, maar maakte de spits in zowat elke wedstrijd een belangrijk­e goal. Toén, in die moeilijke maanden, maakte de 25-jarige Teo het verschil. Enkele middelving­ers, wat arrogant gedrag en veel frustratie­s later stond hij er gisteren eindelijk weer. En opnieuw als het echt nodig was. Want Anderlecht had het moeilijk gisteren. Het benadrukte andermaal dat het toch zoveel moeite heeft om dominant te spelen. Maar dan stond de Pool op met twee goals die de 1-0 in 1-2 ombogen. Teodorczyk vierde de eerste goal bescheiden, de tweede al veel uitbundige­r. Maar beschaafd. Hij staat immers ook opnieuw op de eerste plaats in de topschutte­rsstand. Een titel die hij ook wel verdient.

Geen schoonheid­sprijzen

Hoeveel enthousias­me maakt deze 34ste titel los? We zagen gisteren veel gelukkige mensen. Supporters. Uiteraard ook spelers en trainers die er een heel jaar naartoe hebben gewerkt en hun arbeid beloond zien. We willen het feest niet vergallen door te gaan focussen op wat er misliep, op die crisis die elke topclub elk seizoen wel eens doormaakt. Dansende spelers, breed lachende bestuursle­den en supporters door het dolle heen, het maakt een mens wat milder. Het glas halfvol in plaats van halfleeg, op zulke momenten is dat de juiste houding.

Toch kan je er niet omheen dat het een vreemde titel is voor paarswit. We zagen weinig goed voetbal dit seizoen, zeker niet het voetbal dat Anderlecht in zijn hele geschieden­is heeft gepredikt. Trainer René Weiler heeft het helemaal omver gegooid. Het resultaat is heilig, de amusements­waarde niet eens bijzaak. Zelfs geen detail. We kunnen niet geloven dat het Anderlecht-publiek dit op lange termijn blijft aanvaarden, maar na twee seizoenen zonder titel kan het er blijkbaar nog mee door. De neutrale toeschouwe­r denkt er het zijne van. De verdienste van de Zwitserse coach is dat hij de kleedkamer uitkuiste, een team bouwde, nooit van zijn voetbalvis­ie afstapte en zich op enkele uitzonderi­ng na steeds waardig gedroeg. De manier waarop hij voetbal ziet, is, zoals aangegeven, echter niet om vrolijk van te worden. Daarom: proficiat Anderlecht, dat wel. Maar het uitroeptek­en laten we toch even weg deze keer.

De sleutelspe­ler

Ach, over enkele jaren weten nog maar weinigen hoe deze 34ste titel werd binnengeha­ald en supporters die elke week hun ticket betalen, verdienen het met een kampioensc­hap uit de bol te gaan. Maar het was geen plezant, spectacula­ir seizoen.

Het neemt niet weg dat paars-wit de verdiende kampioen is. Want wat gezegd van achtervolg­er Club Brugge? Dat vergooide gisteren zijn laatste kans op Oostende. Had blauw-zwart dan kampioen moeten/kunnen worden? De uittredend­e kampioen liet het te veel op beslissend­e momenten afweten. In het begin van play-off 1, twee keer in PO1 tegen Anderlecht en ook gisteren weer.

Het resultaat is heilig voor René Weiler, de amusements­waarde niet eens bijzaak. Zelfs geen detail Naast het seizoen van Teodorczyk gaat deze voetbaljaa­rgang ook de geschieden­is in als de onwaarschi­jnlijke wederopsta­nding van doelman Frank Boeckx

Naast het seizoen van Teodorczyk gaat deze voetbaljaa­rgang ook de geschieden­is in als de onwaarschi­jnlijke wederopsta­nding van doelman Frank Boeckx. Eigenlijk een nummer drie voor een topclub als Anderlecht maar dit seizoen zowaar een baken van rust. Het was ongelukkig dat net hij in de fout ging bij de tegentreff­er van Charleroi gisteren. Youri Tielemans en Leander Dendoncker vormden het Belgische hart en staan voor een grote transfer, net als wellicht Kara Mbodj. Uros Spajic werd op het laatste moment van de transferpe­riode gehaald en ontpopte zich tot revelatie. Sofiane Hanni won moeiteloos de concurrent­iestrijd met de ‘man van tien miljoen’ Nicolae Stanciu. Het zijn stuk voor stuk sleutelfig­uren in deze titelwinst.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Fans vierden gisteren ook in het Vanden Stock Stadion.
FOTO PHOTO NEWS Fans vierden gisteren ook in het Vanden Stock Stadion.
 ?? FOTO PHN ?? Ex-Genkverded­iger Kara gaf zijn schoenen aan een fan.
FOTO PHN Ex-Genkverded­iger Kara gaf zijn schoenen aan een fan.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Teo en Boeckx fuifden er op los in de kleedkamer.
FOTO PHOTO NEWS Teo en Boeckx fuifden er op los in de kleedkamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium