Het Belang van Limburg

“40 jaar geleden waren er nog 5 schoenhand­els nu zijn we alleen”

Schoenen Auwerx bestaat 100 jaar

- Dirk JACOBS

De bekendste en nu ook enige schoenhand­el in Diepenbeek, Schoenen Auwerx, viert in mei de honderdste verjaardag. Om de eeuw te overbrugge­n waren amper drie generaties nodig, quasi altijd op dezelfde locatie. Al zagen de stichters, de broers Jan en Arthur Rewers, het Diepenbeek­se marktplein dat vlak voor hun winkel lag, 200 meter opschuiven naar de huidige locatie. “Opa Jan werd er echt ziek van. Het heeft hem uiteindeli­jk het leven gekost”, vertellen broers Eric (61) en Luc (59) Auwerx die de schoenhand­el nu bestieren.

Op 15 mei 1917 open en Jan en Arthur Rewers hun schoenhand­el en kruidenier­szaak. “Maar de specerijen zijn er stilaan uitgegaan”, zegt Luc. “En dus bleven de schoenen over. Opa Jan nam vooral de verkoop van de schoenen op zich terwijl zijn broer Arthur vijf jaar lang het vak van schoenmake­r ging leren bij Ambiorix-schoenen in Tongeren. Vanaf dan herstelde hij schoenen en maakte hij schoenen op maat. In 1954 heeft onze pa, ’Jang’ Auwerx, die getrouwd was met dochter Marie van Jan, de zaak overgenome­n en veranderde ook de naam definitief naar Schoenen Auwerx. Pa had al snel in de smiezen dat schoenen herstellen een meerwaarde voor de zaak was en dus leerde hij vak van schoenhers­teller. Jang nam de zaken serieus, elke schoen was voor hem even belangrijk en dat wisten de mensen. Die filosofie volgende we vandaag nog altijd. We hebben tot 1987 immers samen in de schoenwink­el gewerkt.”

Webshop

“Goed 10 jaar eerder waren er in Diepenbeek-centrum alleen al vijf schoenwink­els. Vandaag zijn we nog alleen. We hebben de winkel geregeld verbouwd, Eric die de schoenhers­tellingen doet, zit nu in het aanpalende pand maar we werken nog helemaal op de leest van vroeger: kwaliteit staat voorop. Daarom scholen we ons geregeld bij. Zo hebben we ook een webshop, maar ook wie daar koopt, krijgt goede raad.

“Veel mensen denken dat schoenen herstellen kinderspel is, maar ik zie als lesgever bij Syntra al snel wie het zal maken of wie niet”, zegt Eric. “Wie het te licht opneemt, haakt snel af. Een beetje een miskende stiel, want het is echt wel meer dan een ‘zooltje’ inplakken of een hakje slaan. We moeten raad geven en verantwoor­de oplossinge­n bedenken, zelfs soms licht orthopedis­che ingreepjes doen die het dragen van de schoenen kunnen verbeteren. En er zijn heel wat andere zaken bijgekomen. Sleutels, graveerwer­k, autoplaten maken, ophaalpunt voor droogkuis en witwas,...”

Feest

“Als de mensen buiten gaan, moeten ze content zijn. Maar we maken ook wat fratsen mee. Zo heeft onze pa ooit meer dan drie uur lang zowat de halve winkel aangesleur­d om dan de mevrouw te horen zeggen: Sorry, maar ik vind mijn ding niet. Maar net zo goed lopen er mensen binnen die op vijf minuten met nieuwe schoenen buiten staan.” “Hoe we onze 100ste gaan vieren? Met leuke dingen voor onze klanten tot 31 mei. Ze kunnen schoenen, handtassen, waardebonn­en en zoveel meer winnen. En we trakteren natuurlijk. Want ook als het feest is, moet er kwaliteit zijn. En de meeste 100-jarigen lusten wel een glaasje, toch?”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Eric en Luc Auwerx voor hun 100-jarige zaak. Rechtsonde­r een foto uit de oude doos.
FOTO JEFFREY GAENS Eric en Luc Auwerx voor hun 100-jarige zaak. Rechtsonde­r een foto uit de oude doos.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium