Het Belang van Limburg

Veel Vlaamse toppers ontbreken

- Jacky STIJVEN

Tot haar 23ste woonde Tomoka Sudo, 38 ondertusse­n, in de Japanse hoofdstad Tokio.

In 1998 leerde ze tijdens een vakantie in Canada Diepenbeke­naar Luc Piccart kennen. Ze zagen elkaar terug in Canterbury, waar Tomoka in het kader van haar opleiding economie een tijdje studeerde. In 2001 trouwden ze en sindsdien woont het gezin Piccart-Sudo, ondertusse­n met twee dochters uitgebreid, in Diepenbeek.

“In Japan speelde ik softbal en sinds ik in Diepenbeek woon, ben ik altijd wel blijven sporten. Vooral de combinatie lopen en natuur spreekt me aan. Samen met mijn echtgenoot heb ik ook de Kilimanjar­o bedwongen. Ik vind lopen een uitstekend­e manier om mijn hoofd leeg te maken. In tegenstell­ing tot Tokio, waar je om de twintig meter een rood licht tegenkomt en het veel te druk is om op straat te lopen, kan je hier in en om Diepenbeek in alle rust lopen. Het gebeurt dat ik ’s morgens om vijf uur al aan het lopen ben. En tegelijker­tijd geniet van de zonsopgang”, vertelt Tomoka, die in Diepenbeek een klein Japans restaurant­je runt. Ondertusse­n heeft ze al heel wat trails, stratenlop­en en enkele marathons achter de rug. Zo liep ze in

Tomoka SUDO 2016 onder andere de marathons van Zürich en Luzern en bracht ze vorige maand in Antwerpen haar persoonlij­k record op 3u14.27, liefst 10 minuten sneller dan haar vorige besttijd. “Hoe langer, hoe beter voor mij. Mijn grote doel is kwalificat­ie voor de marathon van Osaka in 2018 of 2019. In Osaka staan er alleen vrouwen aan de start. Om me te plaatsen moet ik 3u10 lopen.”

Dit najaar doet ze een eerste poging. Aan motivatie overigens geen gebrek. Ondanks een jetlag stond ze amper 36 uur nadat ze van een vakantie in Japan teruggekee­rd was begin mei alweer aan de start van Genk Loopt. En liep ze met 43 minuten overigens een mooie tijd in de tien kilometer. Zondag in Bilzen loopt ze de 15 km.

In Tokio kom je om de 20 meter een rood licht tegen en is het veel te druk om op straat te lopen

Met Alken (alleen voor hamersling­eren) en Heusden is onze provincie zaterdag vanaf 9.30u gastlocati­e voor de Vlaamse pistekampi­oenschappe­n alle categorieë­n. Heel wat Vlaamse toppers staan niet op de deelnemers­lijst. Daardoor stijgen de podiumkans­en van andere atleten. De Vlaamse kampioensc­happen moeten het doen zonder een hele resem Vlaamse topatleten. Zo zijn om uiteenlope­nde redenen o.m. Milanov, Kimeli, Bashir, Hannes, Van der Plaetsen, Pittomvils, Kersten, Carton, Eykens, Dauwens, Van Accom en Imana Truyers afwezig.

De meest spraakmake­nde prestaties zullen wellicht van de teruggekee­rde Berings, polsstokke­r Broeders, verspringe­r Broothaert­s, hoogspring­er Ghuys, speerwerps­ter Van den Brulle en hamersling­eraarsters Sterckendr­ies en Boumkwo moeten komen. Een en ander betekent ook dat subtoppers hun kansen op titels en podiumplaa­tsen zien stijgen. Daarbij ook flink wat Limburgers. Zo is Vincent Vrijsen heel sterk aan zijn zomercampa­gne begonnen. De AVT’er deed met 48.41 op de 400m nu al beter dan in het hele voorgaande zomerseizo­en (48.55).

Als clubmaat Jens Franssens in het verspringe­n op zijn thuispiste in De Veen voor het eerst de grens van zeven meter kan slopen, zal een medaille niet ver weg zijn. Het is ook uitkijken naar de prestaties van halve fond-lopers Thomas Pannemans en Yenthe Monnens, die in respectiev­elijk de 800 en 1.500m ook uitstekend aan hun zomerseizo­en begonnen zijn. Kampenaar Kobe Gieghase slingerde zijn hamer al voorbij de 46 meter. Kan hij zich op de piste in Alken overtreffe­n, dan doet ook hij wellicht mee voor een medaille. Bij de vrouwen wordt er van Limburgse zijde veel verwacht van de 1500m. Paulien Nelissen zette sinds vorig jaar enorme stappen voorwaarts, maar ook Goele Truyers en Anne Schreurs hebben hun zinnen op de VAL-kampioensc­happen gezet. Hannelore Desmet bleef in het hoogspring­en tot nu toe op 1m76 steken, maar het vechtertje in Desmet aast ongetwijfe­ld op sportieve revanche. Messalina Pieroni werkte vorig weekend een uitstekend­e interclub af, maar zal in de 400m wellicht het onderspit moeten delven tegen de opkomende OostVlaams­e talenten Margo Van Puyvelde en Elise Lasser. Shana Vanhaen staat in de 100m met de derde snelste chrono van alle deelneemst­ers op het bord en loert op een medaille. Dat doet zeker ook versprings­ter Bo Nijs, die al bij herhaling liet zien dat haar snelheid flink toegenomen is. Discuswerp­ster Babette Vandeput aast na drie ongeldige worpen tijdens de interclub ongetwijfe­ld op revanche.

 ?? Foto MIST ?? Tomoka Sudo: “Mijn grote doel is kwalificat­ie voor de marathon van Osaka in 2018 of 2019.”
Foto MIST Tomoka Sudo: “Mijn grote doel is kwalificat­ie voor de marathon van Osaka in 2018 of 2019.”
 ?? FOTO EWT ?? Eline Berings: wel van de partij in Heusden.
FOTO EWT Eline Berings: wel van de partij in Heusden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium