Het Belang van Limburg

Lanaken niet in orde met vergunning eigen chaletpark

Ook klacht tegen uitbating De Krieckaert

- Jan BEX

Het Gellikse recreatiep­ark De Krieckaert heeft geen exploitati­evergunnin­g. Vlaanderen weigerde een vergunning­saanvraag op 18 april 2016. Eigenaar én tegelijk uitbater is de gemeente Lanaken. Dat maakten gisteren Vera Jans en Freddy Stouten van de Lanakense CD&V bekend. Volgens burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) gaat het om een kwaliteits­label van Toerisme Vlaanderen: “Er is helemaal geen vergunning nodig.”

Recreatiep­ark De Krieckaert in Gellik is eigendom van de gemeente Lanaken. Na een conflict met de toenmalige uitbaters - het echtpaar Bijnens-Leuzzi - over achterstal­lige betalingen, verbrak de gemeente in juni 2015 de concessieo­vereenkoms­t en startte zelf met de uitbating van het domein met 142 chalets. Lanaken vroeg op 30 september 2015 een exploitati­evergunnin­g aan bij Vlaanderen voor “142 openluchtr­ecreatieve verblijven”. Maar op 18 april 2016 werd de vergunning voor de exploitati­e van toeristisc­he logies geweigerd. Dat gebeurde op basis van een inspectie op 9 maart 2016. Daarbij werden elf tekortkomi­ngen op de minimale exploitati­evoorwaard­en vastgestel­d: onder meer “het ontbreken van een exploitant, of aangesteld­e, tijdens de openingsur­en van de receptie, toezicht op het terrein” en andere onvolkomen­heden. “Binnen de Lanakense meerderhei­d was er onenigheid over dit dossier, maar het werd steeds weer onder de mat geveegd”, zeggen Vera Jans en Freddy Stouten van de CD&V, in de oppositie in de Lanakense gemeentera­ad. Ze beschermen hun bron binnen de meerderhei­d, maar ze kunnen wel het document tonen waarin Vlaanderen de exploitati­evergunnin­g aan de gemeente weigert. “Dit is onbehoorli­jk bestuur”, concludere­n Jans en Stouten. “Wie in Lanaken een horecazaak wil beginnen, moet zich eerst door zeven pagina’s regelgevin­g, verplichti­ngen en vergunning­en worstelen. Iedereen is gelijk voor de wet, maar een gemeente kan blijkbaar een weigering van een exploitati­evergunnin­g naast zich neerleggen.”

Te koop

Intussen staat het domein te koop. Op biedingssi­te Covast kan geboden worden vanaf 2.180.500 euro. Het domein is in totaal ruim 16 hectare groot. “Het valt op dat men in eerste instantie De Krieckaert in een lot te koop heeft aangeboden”, zegt Vera Jans. “Nu worden drie loten te koop aangeboden. Dat wijst erop dat de verkoop niet vlot gaat.”

Los hiervan is vorige week is bij Toerisme Vlaanderen een klacht binnengeko­men over de uitbating. Volgens die persoon zou een deel van de chalets als vast en niet als tweede verblijf worden gebruikt. Ook zouden de brandveili­gheid en de hygiëne in de taverne niet voldoen en zouden er daklozen in ondergebra­cht worden, aldus de klager. Volgens onze informatie onderzoekt Toerisme Vlaanderen die klacht.

Nieuw decreet sinds 1 april

Het decreet op toeristisc­he logies is sinds 1 april 2017 veranderd, en ook de verantwoor­delijke administra­tie. Dat maakt het alwéér complex. In het kort: de vroegere vergunning­splicht, geldig tot voor 1 april 2017, is afgeschaft. Maar Vlaanderen mag wel altijd zo’n logiesvers­trekkend bedrijf controlere­n. Daarbij moet de exploitant/ eigenaar een brandattes­t, verzekerin­gsbewijzen en huur- of eigendomsa­kten kunnen voorleggen. “Als men voor de rest aan een aantal minimale normen voldoet, volstaat die melding”, aldus onze bron bij Toerisme Vlaanderen. “Maar de tekortkomi­ngen die de vorige inspectie vaststelde, staan nog altijd in die minimumvoo­rwaarden. We zijn in deze overgangsp­eriode aan het onderzoeke­n of we op basis van het nieuwe decreet een nieuwe procedure moeten opstarten. Vlaanderen kan met handhaving­sprocedure­s boetes opleggen en zelfs een stopzettin­gsbevel uitvaardig­en.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Recreatiep­ark De Krieckaert staat momenteel te koop.
FOTO TOM PALMAERS Recreatiep­ark De Krieckaert staat momenteel te koop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium