Het Belang van Limburg

“De mooiste delen van Zutendaal zitten verscholen”

Gemeente wil versnipper­d centrum weer samenbreng­en

- Chris NELIS

Zowel het handelsgeb­ied, de groene corridors als de sportzone zullen in de toekomst als één geheel het centrum van Zutendaal vormen. Het gemeentebe­stuur heeft aan een studiebure­au de opdracht gegeven om hiervoor een mobiliteit­splan uit te werken en sleutelt aan maatregele­n die de aantrekkin­gskracht van het centrum moeten vergroten. Als een taart is hartje Zutendaal in vieren gedeeld. Met de N77 als verbinding­sweg tussen Genk en Maastricht en haaks daarop de Sprinkeler­straat en de Daalstraat als snijlijnen. Nochtans heeft elk van die delen een sterk groen en recreatief karakter. “Wie nu door Zutendaal rijdt, is er zo voorbij zonder enig idee te hebben van de pracht”, zegt kersvers burgemeest­er Ann Schrijvers (Nieuw Zutendaal). “Het ontbreekt aan zichtbaar leven, terrasjes en verwijzing­en. De dorpskern is te versnipper­d. En dat beeld wordt versterkt door het passerende zwaar verkeer. Je mag er wel maar dertig kilometer per uur rijden, maar vrachtverk­eer wordt als enorm storend ervaren. Daar willen we paal en perk aan stellen.”

Moeilijk obstakel

“Ik weet dat het één van de moeilijkst­e obstakels zal zijn om te overwinnen. Omdat het om een gewestweg gaat, moeten we een bovenlokaa­l initiatiev­en nemen. Best samen met andere gemeenten die evenzeer kampen met deze overlast. Een pasklaar antwoord hiervoor hebben wij ook niet, maar een omleidings­weg zou toch één van de mogelijkhe­den moeten zijn.”

Toch is er volgens Schrijvers meer nodig om te komen tot een sterkere handelsker­n en een aangenamer­e omgeving om te wandelen. “We willen tot één geheel komen”, zegt ze. “Met verbinding­en tussen alle groengebie­den en pleintjes. Momenteel worden verschille­nde appartemen­ten opgetrokke­n. Daarbij hebben we gevraagd om binnenplei­ntjes te voorzien die het niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de passanten aangenamer moeten maken. Je krijgt dan als het ware een zachte verbinding tussen het plein aan het gemeentehu­is en het Ann SCHRIJVERS

Burgemeest­er nieuw aangelegde plein tussen de nieuwe appartemen­ten op de hoek van de Sprinkeler­straat en de N77. Van daaruit kan je door naar de andere kant van de N77, waar ook nieuwe appartemen­ten worden opgetrokke­n en waar ook een binnenplei­n wordt aangelegd. Dan ben je al zo goed als aan het Vijverplei­n, de Witherenpa­storie en de Volkstuint­jes. Als je meer zuidelijk stapt, ben je aan het jeugdcentr­um en aan de sportzone.”

Het moeilijkst­e obstakel is het zwaar verkeer bannen. Daarvoor zullen we met meer gemeenten moeten samenwerke­n

Wegwijzers

In het centrum wil de gemeente langs de toegangswe­gen ‘centrumpoo­rten’ creëren. “We willen dat mensen die in het centrum arriveren, dat ook duidelijk zien”, zegt Schrijvers. “Bijvoorbee­ld door op strategisc­he plekken grote vlaggen uit te hangen. We denken ook aan bewegwijze­ring in het centrum naar bijvoorbee­ld het Vijverplei­n, de sportzone en de groengebie­den. Zo weten passanten toch al dat het centrum meer te bieden heeft dan er op het eerste gezicht te zien is.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Wie nu in Zutendaal passeert, heeft vaak geen idee van de verborgen pareltjes, zoals de Witherenpa­storie. Daar moet volgens de gemeente veranderin­g in komen.
FOTO DICK DEMEY Wie nu in Zutendaal passeert, heeft vaak geen idee van de verborgen pareltjes, zoals de Witherenpa­storie. Daar moet volgens de gemeente veranderin­g in komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium