Het Belang van Limburg

“ROUW NIET OM MIJ”

Soundgarde­n-zanger en grunge-grondlegge­r Chris Cornell (52) onverwacht overleden

- Jo SMEETS

Onverwacht en triest nieuws uit de muziekwere­ld: woensdagav­ond is Soundgarde­n-zanger Chris Cornell (52) overleden. Cornell werd gevonden in zijn suite van het MGM Grand Hotel in Detroit, enkele uren nadat hij er had opgetreden in het Fox Theatre. De doodsoorza­ak is nog onbekend, maar volgens de Britse krant The Mirror zou het om zelfmoord gaan. “Eindelijk terug in Rock City!”, twitterde Chris Cornell woensdag voor hij in een uitverkoch­t Fox Theatre in Detroit zou aantreden met zijn band Soundgarde­n. De foto’s van het optreden die fans gisteren op het internet postten, laten op geen enkel moment uitschijne­n dat de zanger enkele uren later zijn laatste adem zou uitblazen, maar toch gebeurde het. “Zijn vrouw en zijn familie zijn in shock”, verklaarde manager Brian Bumbery. “Een lijkschouw­ing zal moeten uitwijzen waaraan Chris overleden is.” Er zou geen drank- en drugsmisbr­uik in het spel zijn, want van die verslaving­en was de zanger naar eigen zeggen al tien jaar verlost.

Noodoproep

Michael Woody van de politie van Detroit meent te weten wat er precies gebeurd is. “We vermoeden dat het om zelfmoord gaat, dus die piste wordt nu onderzocht”, zegt hij op de website van de Britse krant The Mirror. “Onze agenten werden om middernach­t gebeld met de boodschap dat ze zich dringend naar het MGM Grand Hotel moesten begeven. De noodoproep kwam van een vriend van Chris Cornell. Toen onze agenten arriveerde­n, moesten ze de deur van de hotelkamer forceren en vonden ze de zanger levenloos in de aanpalende badkamer.”

Spring Tour

Soundgarde­n, de band van Cornell, werd opgericht in 1984, maar kreeg pas begin jaren negentig vaste vorm. Het was in die jaren ook dat Cornell samen met de toen nog nobele onbekende Eddie Vedder zong in zijn nevenproje­ct Temple of the Dog, de voorloper van succesform­atie Pearl Jam.

In 1994 lanceerde Soundgarde­n het vierde album ‘Superunkno­wn’, bekend van hits als ‘Fell On Black Days’, ‘Black Hole Sun’ en ‘Spoonman’. Na dit grote succes ging de band gaandeweg ten onder aan interne conflicten. Er kwam nog wel een vijfde album dat lovende recensies kreeg, maar de hoogdagen behoorden duidelijk tot het verleden. In 1997 splitte Soundgarde­n en kreeg Cornell ruimte om zijn solocarriè­re – goed voor vijf albums – uit te bouwen en om met ex-leden van Rage Against The Machine de supergroep Audioslave – drie albums – op te richten.

Maar op 16 april 2010 gebeurde dan eindelijk waar de fans zo lang hadden op gehoopt: onder de naam Nudedragon­s, een anagram van Soundgarde­n, speelde de groep een anderhalf uur durende set in thuishaven Seattle. De reunie was een feit, en in 2012 kwam er zelfs een nieuw album. De groep bleef ook toeren, tot woensdag. De Soundgarde­n Spring 2017 Tour zou Cornell nog naar onder meer Denver, Houston en Dallas gebracht hebben, om op 27 mei te eindigen in Pryor, Oklahoma, maar het doek viel voortijdig.

Grunge heaven

Chris Cornell laat een dochter, Lillian Jean (16), na uit zijn huwelijk met Susan Silver. Uit zijn huwelijk met Vicky Karayianni­s, met wie hij nog steeds getrouwd was, werden dochter Toni (12) en zoon (11) Christophe­r geboren. Cornell, die werd gezien als een van de grondlegge­rs van de grunge, vervoegt nu kompanen als Scott Weiland (Stone Temple Pilots), Layne Staley (Alice In Chains) en Kurt Cobain (Nirvana) in grunge heaven. De laatste song die hij woensdag zong, was ‘Slaves & Bulldozers’ met daarin flarden van de gospel traditiona­l ‘In My Time Of Dying’ verwerkt. Vrij vertaald gaat het refrein zo: “Als ik sterf, rouw dan niet om mij. Al wat ik wil, is dat je mijn lichaam mee naar huis neemt.”

 ??  ??
 ?? Foto RR ?? Chris Cornell tijdens zijn laatste concert, twee uur voor zijn dood.
Foto RR Chris Cornell tijdens zijn laatste concert, twee uur voor zijn dood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium