Het Belang van Limburg

“Geen energiedra­nken onder 16 jaar”

Zes op de tien Vlaamse jongeren drinken blikjes vol cafeïne

- Jonas MAYEUR

HASSELT - Naast sigaretten en sterkedran­k moeten ook energiedra­nken verboden worden voor jongeren onder 16 jaar. Dat zeggen experts nu uit onderzoek blijkt hoezeer Vlaamse jongeren verslinger­d zijn aan Red Bull en co. Door het hoge gehalte aan cafeïne zijn de drankjes verslavend. In extreme gevallen kunnen ze zelfs tot hartproble­men leiden. Razend populair zijn ze: energiedra­nken als Red Bull, Monster, Golden Power of Nalu. Wie in een Vlaamse stad even rond zich kijkt, ziet snel jongeren die fier met een blikje energiedra­nk rondlopen. Iets waar veel volwassene­n van schrikken: in hun tijd waren Red Bull en co. lang niet zo populair. Maar ondertusse­n is de jeugd eraan verslinger­d: zes op de tien drinken ze soms, bijna één op de zeven dagelijks. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB bij 1.200 Vlaamse jongeren tussen 11 en 19 jaar.

In de frigo, naast de melk

“Sommigen hoeven niet eens meer naar de supermarkt”, zegt kinderarts Thierry Devreker. “De Red Bulls staan thuis in de ijskast naast de melk en de frisdrank.” Een gevaarlijk­e evolutie, vindt Devreker, die pleit voor een verbod onder 16 jaar. “Veel te weinig mensen beseffen hoeveel cafeïne één zo’n blik bevat.”

Het merk Monster, verkrijgba­ar per halve liter, komt als kampioen uit een kleine steekproef. De drank heeft zijn naam niet gestolen. In één blik zit vijf keer zoveel cafeïne als in een blik cola, ofwel 150 milligram. “Een 14-jarige die vijftig kilogram weegt, overstijgt daarmee in één keer de veilige dosis”, zegt Jan Tytgat, toxicoloog van de KU Leuven. Volwassene­n verdragen meer cafeïne, de limiet ligt voor hen op 400 milligram per dag, ofwel zo’n vijf à zes stevige koppen koffie. “Cafeïne is op zich veilig. Het maakt je alerter en bevordert je fysieke prestaties. Maar de stof is ook verslavend en bij te grote dosissen wordt het gevaarlijk.”

Tiener gestorven

Volgens de Hoge Gezondheid­sraad leidt te veel cafeïne tot hoofdpijn, slapeloosh­eid, bevingen en angstgevoe­lens. In uitzonderl­ijke gevallen leidt overmatig gebruik zelfs tot hartritmes­toornissen. Eerder deze week overleed in de VS een tiener aan een overdosis. “Het gevaar is het grootst bij jongeren die al met hartproble­men kampen”, zegt dokter Devreker. “Zij weten bovendien niet altijd dat ze die problemen hebben. Ook jongeren met ADHD

Met één blik Monster overschrij­dt een 14-jarige van vijftig kilogram al de veilige dosis

Jan TYTGAT Toxicoloog KU Leuven Mensen beseffen niet hoeveel cafeïne er eigenlijk in energiedra­nk zit

Thierry DEVREKER Kinderarts UZ Brussel

die medicatie nemen, riskeren meer bijwerking­en.” Opvallend: een stevige kop koffie kan meer cafeïne bevatten dan een energiedra­nk, maar daar zit wel meer suiker in. De energy drinks hebben ook een hipper imago. In cocktails maken ze dat iemand zich minder snel dronken voelt en dus makkelijke­r te diep in het glas kijkt. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) is echter geen voorstande­r van een verbod. “Beter is aan jongeren uit te leggen waarom ze best niet overdrijve­n”, vindt ze. Volgens experts is er minstens nood aan een duidelijke­r waarschuwi­ng op energiedra­nken. Die bevatten nu verplicht de boodschap “niet geschikt voor kinderen” maar daar staat geen specifieke leeftijd bij.

De Hoge Gezondheid­sraad adviseerde vijf jaar geleden de maximale hoeveelhei­d cafeïne te beperken tot 150 milligram per liter. Maar op vandaag is dat nog steeds ruim het dubbele.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Professor Jan Tytgat.
FOTO DIRK VERTOMMEN Professor Jan Tytgat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium