Het Belang van Limburg

Robert Mueller

-

“Ik ben bereid de taak naar eer en geweten op me te nemen.” Zo aanvaardde Robert S. Mueller III (72) woensdag zijn benoeming tot special counsel in het onderzoek naar Russische betrokkenh­eid bij Trumps verkiezing­scampagne.

De keuze werd van alle zijden begroet als een stap die het vertrouwen in het onderzoek enorm versterkt. Mueller genoot in zijn 12 jaar als FBI-directeur veel steun over de partijgren­zen heen. Hij begon zijn directeurs­chap enkele dagen voor de aanslagen van 11 september 2001, die de hele focus van de FBI van misdaad- naar terreurbes­trijding verlegde. Mueller behandelde als federaal aanklager al geruchtmak­ende zaken: de vervolging van maffiabaas John Gotti, de bomaanslag boven Lockerbie... Ook aan het hoofd van de FBI bleef hij intens onafhankel­ijk. Daarvan getuigt een episode uit 2004, toen Robert Mueller samen met zijn latere opvolger James Comey naar het ziekbed van justitiemi­nister Ashcroft snelde en daar de wacht optrok. Zo wilden ze beletten dat medewerker­s van president Bush de zwakke man konden overhalen om een volgens hen onwettig geheim afluisterp­rogramma te verlengen.

Ook na zijn pensioen in 2014 bleef Mueller actief als topjurist. Zo leidde hij de schadeverg­oedingspro­cedure in het Volkswagen-emissiesch­andaal dat al tot 11 miljardj dollar aan uitbetalin­gen gen leidde. leidde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium