Het Belang van Limburg

Geert Bourgeois dumpt eigenhandi­g omstreden boskaart

MINISTER SCHAUVLIEG­E VALT UIT DE LUCHT

- LIliana CASAGRANDE

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vrijdagmid­dag plots de boskaart in de vuilnisbak gekieperd. Op de ministerra­ad eerder die dag had minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) al gezegd dat ze de kaart wilde bijsturen. Maar daar werd geen consensus bereikt. In de namiddag vernam CD&V dan via de pers dat Bourgeois de kaart had weggegooid.

Afgelopen week startte het openbare onderzoek voor de boskaart. Mensen ontdekten ineens dat hun bouwgrond bos was geworden, net als heel wat gemeenten. Het protest groeide elke dag. Hechtel-Eksel kondigde vrijdag ook aan naar de Raad van State te stappen om 500 eigenaars te verdedigen. In Zutendaal, Lummen en Genk werden telkens meer dan 1.000 eigenaars getroffen door die kaart. Volgens CD&V was het vooral N-VA die de kaart wilde doorduwen. “De N-VA zwaaide met een bijl in het parlement”, reageert Schauvlieg­e. “En ik was zogezegd de bosbarbaar.” Maar uiteindeli­jk was het Geert Bourgeois die besliste om de kaart weg te gooien, zonder dat hij daarover de CD&V informeerd­e.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft de fel geconteste­erde Vlaamse Boskaart vrijdagmid­dag in de vuilnisbak gekieperd. Nochtans was het zijn partij N-VA die uitdrukkel­ijk gevraagd had om 12.000 hectare met de meest kwetsbare en zonevreemd­e bossen in Vlaanderen te beschermen. Maar nadat gebleken was dat ook allerlei verspreide lapjes bouwgrond bos waren geworden, veranderde Bourgeois van mening. “Het kan niet dat mensen met een vergunning niet meer kunnen bouwen. Dit druist in tegen mijn rechtsgevo­el”, zei de minister-president vrijdag.

“Ik was de eerste die hier kanttekeni­ngen bij plaatste”, reageert minister Joke Schauvlieg­e (CD&V). “Maar ik werd weggezet als een bosbarbaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium