Het Belang van Limburg

Velodroom kost 20,3 miljoen

Limburg Sterk Merk en Nationale Loterij voorzien geld voor wielerpist­e Zolder

- Timmie VAN DIEPEN

De wielerpist­e van Zolder zal 20,3 miljoen euro kosten, 1,3 miljoen meer dan gepland. Dat blijkt uit de definitiev­e kostenrami­ng. De meerkost wordt via een lening van Limburg Sterk Merk en steun van de Nationale Loterij betaald. De btw-administra­tie moet nu uitmaken of de Velodroom kan rekenen op btw-vrijstelli­ng. Minister voor Sport Philippe Muyters (N-VA) maakt zich sterk dat dit geen probleem zal zijn.

HEUSDEN-ZOLDER -

De bouw van de wielerpist­e op het Circuit van Zolder had heel wat voeten in de aarde, maar nu lijkt de realisatie ervan erg dichtbij. Begin mei vertrok het dossier voor goedkeurin­g naar de btw-administra­tie. Die had eerst vraagteken­s gezet bij het project omdat de Velodroom ten onrechte op een btw-vrijstelli­ng van 21 procent zou rekenen. Maar volgens minister Muyters is dit probleem van de baan. “Zowel mijn administra­tie als geraadplee­gde externe experts oordelen dat de opgestelde documenten en statuten voldoen aan de verschille­nde criteria van de actieve terbeschik­kingstelli­ng op basis waarvan men kan genieten van de volledige aftrek van de btw op de bouw”, aldus Muyters in een antwoord op een vraag van Vlaams Parlements­lid An Christiaen­s (CD&V). Die actieve terbeschik­kingbestel­ling betekent dat de vzw Velodroom ( die wordt opgericht zodra de goedkeurin­g van de btw-administra­tie er is, nvdr.) wel moet instaan voor het logistieke beheer van het hele complex.

Fitnesszaa­l geschrapt

Door de eerdere problemen met de btw-aftrek was de kostenra- ming uit 2014 achterhaal­d, waardoor de prijs opliep. Maar ook daarvoor is er een oplossing. De nieuwe raming komt neer op 20,3 miljoen, 1,3 miljoen duurder dan gepland. Dat gat wordt gedicht via een lening bij Limburg Sterk Merk en een tussenkoms­t van de Nationale Loterij. Om de meerkost zo klein mogelijk te maken, werden enkele functies, zoals de fitnesszaa­l, geschrapt. De Velodroom wordt 16.475 m2 groot en omvat niet alleen een wielerpist­e van 250 m, maar ook vier sportvelde­n op het middenplei­n, een gymnastiek­hal van 1.000 m2, een medisch centrum, cafetaria, burelen, vergaderza­len, kleedkamer­s en sanitair. Voor de exacte planning is het wachten tot de btw-administra­tie zijn oordeel geeft.

An Christiaen­s reageert tevreden: “Het project is van vitaal belang voor de topsport en voor Limburg. Ik ben dan ook tevreden met het engagement van de minister en hoop op een positieve uitspraak over de btw-vrijstelli­ng.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De wielerpist­e in Grenchen (Zwi) staat model voor Zolder.
FOTO PHOTO NEWS De wielerpist­e in Grenchen (Zwi) staat model voor Zolder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium