Het Belang van Limburg

“Beleggen in parkings is nu geen goed idee”

HASSELT - Door de stijgende prijzen zien heel wat mensen staanplaat­sen of garageboxe­n als een interessan­te investerin­g om te kopen en daarna te verhuren. Maar is dat ook zo? “Ik raad iedereen af om op grote schaal te investeren in parkeermog­elijkheden”, z

-

Een parkeerpla­ats kopen om daarna te verhuren heeft alleszins enkele voordelen. In vergelijki­ng met vastgoed gaat het om een kleinere investerin­g, die bovendien een stabiel huurinkome­n en weinig rompslomp met zich meebrengt. Gemiddeld biedt zo’n parkeerpla­ats een rendement van 3 à 8 procent per jaar. Nadelig is dan weer dat de investerin­g erg afhankelij­k is van het parkeerbel­eid van de stad. Als er plots een grote parking bijkomt in de buurt, drukt dat de prijs van uw investerin­g flink naar beneden. Lanakenaar Luc Machon, vastgoedma­kelaar en voorzitter van de Europese koepelfede­ratie, ziet buiten de economisch­e schaarste nog meer redenen waarom de prijs van parkeerpla­atsen niet meteen zal dalen. “Als de vastgoedpr­ijzen stijgen, vertaalt zich dat ook deels naar de prijs van parkeerpla­atsen en garageboxe­n”, zegt Machon. “Bovendien stijgt de bouwkost en legt de overheid ook steeds strengere eisen op aan afgesloten parkeerpla­atsen, zoals ventilatie­mechanisme­n en brandsigna­lisatie, die niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs doen toenemen.”

Zelfrijden­de auto

Steken we dan best een deel van ons spaargeld in garageboxe­n? “Neen, absoluut niet”, zegt Machon. “Over tien of vijftien jaar komt een zelfrijden­de auto ons thuis ophalen en wordt het parkeren voor bewoners op een totaal andere manier georganise­erd. Daarom raad ik iedereen af om op grote schaal te investeren in parkeerpla­atsen. Wie vandaag 25.000 euro betaalt voor een parkeerpla­ats voor eigen gebruik, zal die over tien jaar bij een eventuele doorverkoo­p nog wel terugzien. Bovendien kan je een garagebox nog gebruiken als berging, erg handig aangezien mensen steeds kleiner gaan wonen. Maar 30 à 40 parkeerpla­atsen kopen om op lange termijn voordeel mee te doen, is dus echt geen goed idee. Meer nog, wie vandaag bezig is met grote projecten met daarbij uitgebreid­e parkeerhal­len, denkt best al na hoe die ruimtes over tien, vijftien jaar op een andere manier nuttig kan invullen, bijvoorbee­ld als bergruimte.” Pieter Ballon, professor Communicat­iewetensch­appen aan de VUB en directeur van iMinds Living Labs, is iets voorzichti­ger als het op de zelfrijden­de auto aankomt. “Het is altijd gevaarlijk om uitspraken te doen over de toekomst. Als we het optimisme over de zelfrijden­de auto mogen geloven, had hij er immers al moeten zijn. Vooraleer de zelfrijden­de auto wijdverspr­eid raakt, moeten er nog een paar hinderniss­en genomen worden. Hoe zit het bijvoorbee­ld met veiligheid en timing als de zelfrijden­de auto tussen ‘menselijke’ auto’s rijdt? Als de zelfrijden­de wagen ingeburger­d raakt, zal dat ongetwijfe­ld een invloed hebben op de behoefte aan parkeerpla­atsen. Misschien is het zelfs goedkoper om die autootjes voortduren­d te laten rijden in plaats van hen te laten stilstaan buiten de stad?”

Volgens Ballon kan slimme technologi­e ook nu al het parkeerpro­bleem in de stad verlichten. “Via sensoren kunnen mensen naar vrije parkeerpla­atsen geleid worden. Of waarom worden parkeergar­ages van bedrijven ’s avonds niet gebruikt door bewoners, die hen daar via een digitale toepassing naartoe leidt? Het zijn allemaal toepassing­en om op een efficiënte­re en rationeler­e manier met de beschikbar­e parkeerpla­atsen om te gaan.”

Over tien of vijftien jaar komt een zelfrijden­de auto ons thuis ophalen Luc Machon Vastgoedma­kelaar

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium