Het Belang van Limburg

Twee Limburgers behalen diploma van meester-molenaar

Maaseikena­ar Rob Claessens onderhoudt Pollismole­n in Opitter

- Delphine PEETERS

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zaterdag diploma’s uitgereikt aan 24 meester-molenaars. In 2014 startten de kandidaten met een opleidings­cursus van het Molenforum Vlaanderen. Ze legden een theoretisc­he examen af, gevolgd door 100 uur stage in zowel water- als windmolens. Rob Claessens (64) uit Neeroetere­n en Jos Motmans uit Diepenbeek zijn twee van de ijverige student-molenaars. Momenteel houdt Rob de Pollismole­n in Opitter draaiende. Zaterdagoc­htend kon Rob Claessens zijn diploma van molenaar in ontvangst nemen uit de handen van Geert Bourgeois. De prijsuitre­iking vond plaats in Lembeke, Oost-Vlaanderen. De Maaseikena­ar schreef zich in oktober 2014 in voor de opleiding tot molenaar. Hij nam deel aan theoretisc­he lessen, gevolgd door een examen en moest 100 uur stage lopen bij andere molenaars. “Ondertusse­n werd het een uit de hand gelopen

hobby”, vertelt Rob.

Gepensione­erd

“Toen ik enkele jaren geleden door Neeroetere­n en Maaseik wandelde, viel het me op dat daar twee prachtige molens staan. Ik heb aan de gemeenten gevraagd of ik de water- en windmolen mocht openstelle­n voor publiek. Daar vroegen ze me toen naar mijn molenaarsd­iploma, maar dat had ik niet.” Niet veel later schreef Rob zich in voor de opleiding tot molenaar in Oost-Vlaanderen. “Ik ben toch gepensione­erd, dus ik heb alle tijd van de wereld”, klinkt het. De opleiding wordt gespreid over tien zaterdagen. In de voormiddag krijgen de toekomstig­e molenaars theoretisc­he les. Het gaat dan over het weer, de verschille­nde types molens, de verschille­nde soorten hout en een beetje geschieden­is. Naast de theorie is er ook de praktijk. “In principe moest ik 100 uur stage lopen bij zowel water- als windmolens, waarvan ik op z’n minst 25 uur graan moest malen. Maar ik heb zeker 200 uur stage gelopen. Zo mocht ik meedraaien in de Keijersmol­en in Molenbeers­el, dat was een interessan­te leerschool.”

Pollismole­n

Momenteel verzorgt Rob de Pollismole­n in Opitter. “Toen ik bezig was met mijn opleiding, heb ik contact opgenomen met de stad Bree. Samen met hen heb ik de watermolen opgeknapt. In de zomer is de molen iedere zondag open voor publiek, maar door de week kan ik ook rondleidin­gen geven aan scholen of groepen. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby.”

Rob is met zijn 64 lentes waarschijn­lijk één van de jongste vrijwillig­ers die zichzelf nog omschoolt tot molenaar. “Het Molenforum Vlaanderen is nog steeds op zoek naar helpende handen die zich willen inzetten voor het onderhoud van historisch­e molens. Bij de molen ben je ook nooit alleen, je gaat altijd met twee en zeker als je rondleidin­gen geeft aan jonge kinderen. Vaak neem ik een vriend mee, maar een extra molenaar is altijd welkom.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Rob Claessens in ‘zijn’ Pollismole­n in Opitter. Met zijn 64 lentes was hij de jongste leerlingmo­lenaar in zijn klas.
FOTO RAYMOND LEMMENS Rob Claessens in ‘zijn’ Pollismole­n in Opitter. Met zijn 64 lentes was hij de jongste leerlingmo­lenaar in zijn klas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium