Het Belang van Limburg

Schauvlieg­e werkt aan nieuw voorstel voor zonevreemd­e bossen

Omstreden boskaart definitief begraven

- Liliana CASAGRANDE

De boskaart ligt nu echt in de vuilnisbak. Vlaams minister van Leefmilieu en Ruimtelijk­e Ordening Joke Schauvlieg­e (CD&V) zal met een nieuw voorstel komen om bossen die niet in natuurgebi­ed liggen toch te beschermen. De Vlaamse regering heeft daarover een gezamenlij­k akkoord.

Vrijdag had minister-president Geert Bourgeois (N-VA) Schauvlieg­e nog totaal verrast door eerst aan de pers te vertellen dat hij van die kaart af wilde. De boskaart - die 12.000 hectare kwetsbare bossen wilde beschermen die niet in natuurgebi­ed liggen - wordt definitief afgevoerd. Schauvlieg­e gaat nu een nieuw voorstel uitwerken dat toch aan deze vraag moet voldoen. Bij de start van het openbaar onderzoek bleek dat de kaart vol ‘snippers’ stond. Maar liefst 12.000 bosjes bleken op de kaart minder dan een halve hectare groot.

“De lokale besturen worden vanaf dinsdag ingelicht”, zegt Vlaams parlements­lid Lode Ceyssens (CD&V).

In een nieuwe verklaring over de Kasteelmoo­rd is Pierre Serry (66, foto) klaar en duidelijk: dokter André Gyselbrech­t (66) blééf bij hem maar aandringen om “een oplossing” te vinden voor zijn schoonzoon Stijn Saelens (34). Volgens hem gebeurde dat al maanden voor de huisarts naar het gerecht is gestapt, om het in te lichten over vermeend kindermisb­ruik. Serry’s verklaring staat lijnrecht tegenover die van André Gyselbrech­t zelf. Hij pikt het niet dat de dokter de verantwoor­delijkheid in zijn schoenen probeert te schuiven. Dat maakte Pierre Serry de speurders afgelopen vrijdag duidelijk tijdens een nieuwe ondervragi­ng. Die kwam er nadat dokter André Gyselbrech­t begin deze maand op de eerste procesdag de huurmoord bekende op zijn schoonzoon. Vijf jaar lang had hij volgehoude­n dat hij Stijn Saelens alleen maar “een lesje” wilde leren. Volgens Gyselbrech­t waren er voor de moord drie contacten geweest met “tussenpers­oon” Pierre Serry. Eén daarvan was op 6 oktober 2011, nadat Saelens zijn dokterspra­ktijk was binnengest­ormd om hem te bedreigen. Maar het belangrijk­ste contact was naar eigen zeggen op 26 januari 2011, toen hij definitief aan Serry vroeg om in te grijpen. Amper vijf dagen later was de kasteelhee­r dood. Onzin, meent Pierre Serry. Gyselbrech­t vroeg hem in juni 2011 al om initiatief te nemen. “Hij is lang blijven aandringen om dat te doen”, klinkt het in zijn verklaring­en. Volgens Serry kwam die opdracht er dus al maanden vóór Gyselbrech­t met een incestklac­ht tegen zijn schoonzoon naar het gerecht stapte.

Confrontat­ie mogelijk

Serry zegt dat hij de opdracht aanvaard heeft, en eerst via de Nederlands­e tussenpers­oon Evert de Clercq (52) uitvoerder­s ging ronselen. Maar toen dat niet zo snel lukte, wilde Gyselbrech­t volgens hem een versnellin­g hoger gaan.

Op vlak van timing en initiatief liggen de verklaring­en van Gyselbrech­t en Serry dan ook lijnrecht tegenover elkaar. Het is goed mogelijk dat er eind volgende week nog een confrontat­ie wordt geregeld tussen de twee hoofdrolsp­elers van de Kasteelmoo­rd. “Wij zijn bereid tot zo’n confrontat­ie”, zei Kris Vincke, de advocaat van Serry, gisteren tijdens een tussentijd­se zitting op het proces. De kans is groot dat door de nieuwe verklaring van Serry ook Evert de Clercq nog opnieuw ondervraag­d wil worden.

Tijdens de tussentijd­se procesdag besliste de rechtbank gisteren dat er geen bijkomende getuigen meer worden opgeroepen. Johan Platteau, de advocaat van Gyselbrech­t, had daar nog om gevraagd.

Op 12 juni wordt het proces hervat. Dan komen de onderzoeks­rechter en hoofdspeur­der opnieuw aan het woord. De dag nadien zal voornameli­jk over de incestklac­ht tegen Stijn Saelens gediscussi­eerd worden, en wil de rechter de vier beklaagden nog eens kort ondervrage­n. De pleidooien zijn pas voor oktober gepland.

 ?? Foto PN ?? Pierre Serry.
Foto PN Pierre Serry.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium