Het Belang van Limburg

Youri Tielemans neemt afscheid met onderschei­ding

YOURI TIELEMANS kroont zich met monstersco­re tot Profvoetba­ller van het Jaar

- Jurgen GERIL

Youri Tielemans (20) trekt straks naar Monaco met een overvolle prijzenkas­t. Gisteren zette de Anderlecht-middenveld­er de kers op de taart met zijn trofee van Profvoetba­ller van het Jaar. De jongste winnaar sinds Kompany in 2005, de eerste Anderlecht-speler sinds Matias Suarez in 2012. “Ik ben heel fier, maar had hier graag samen met Dendoncker gestaan.”

Een piekfijn grijs kostuum, een zelfgeknoo­pte das en een lijntje geschoren in zijn haar. Youri Tielemans was uitgedost als een rasechte winnaar. Niemand stond op de foto, want Tielemans won met maar liefst 485 punten voorsprong op Alejandro Pozuelo van Genk.

“Dat mijn collega-voetballer­s mij uitroepen tot Profvoetba­ller van het Jaar is de kers op de taart”, aldus Tielemans. “Als je ziet welke grote namen op deze erelijst staan: Kompany, Perisic, Suarez... Mijn ploegmaat Sofiane Hanni die vorig jaar won: dat betekent toch heel wat. Toch verbaast het mij dat Dendoncker zover achter mij komt. In een ideale wereld hadden Leander en ik hier samen op dit podium gestaan, want het is dankzij hem dat ik zo’n geweldig jaar heb beleefd. We zijn zo complement­air. Lea heeft kwaliteite­n waardoor ik beter ben beginnen voetballen. Als ik straks naar het buitenland ga, dan zal ik hem missen. Als speler, maar vooral als vriend.”

Bedankt Weiler

Dendoncker feliciteer­de zijn maatje met een innige omhelzing. Net als trainer René Weiler die eigenlijk een beetje definitief afscheid nam van zijn poulain. “Zonder die twee andere trainers (Van den Brom en Hasi, nvdr.) af te vallen: René Weiler is de beste coach die ik in mijn profcarriè­re al heb gehad. We hebben veel gepraat, hij gaf me veel verantwoor­delijkheid en vrijheid en maakte van mij een betere voetballer. Straf dat hij op zo’n korte tijd, zo’n goeie groep heeft gevormd. De titel was mijn mooiste moment dit jaar - want collectiev­e prijzen blijven belangrijk­er - maar zo’n individuel­e trofee is ook speciaal.”

De laureaat zelf kwam met zijn vriendin Mendy naar het Gala. Zijn ouders waren ook aangekondi­gd maar bleven uiteindeli­jk discreet thuis. Zij hielden nooit van de media-aandacht. “Echt waar. Deze trofee is ook voor hen”, vervolgde Tielemans. “Zij hebben mij gesteund in de moeilijke momenten in mijn carrière. Als het even iets minder ging, maar dankzij hen weet ik ook dat ik altijd moet blijven bijleren. Ik zit nog niet aan mijn limiet. Meer kilometers lopen tijdens een match, de snelheid van uitvoering opdrijven... zijn werkpunten. Daarom denk ik dat het ook tijd is om andere horizonten te verkennen. Om mezelf op de proef te stellen.” Vrijwel alle Profvoetba­llers van het Jaar maakten meteen een grote transfer. Youri Tielemans, die als 20-jarige 2 titels op zijn naam heeft staan en 185 matchen voor Anderlecht, werd gisteren alvast overstelpt met vragen over Monaco.

“Echt waar: ik ben die vragen over Monaco zo beu”, lachte hij. “Eerstdaags volgt er duidelijkh­eid en dan kan ik na de interlands eindelijk op vakantie. Stel nu maar nog wat vragen over de Profvoetba­ller van het Jaar. Dat er nog eens een Belg wint na Hazard in 2014? Ja, dat is mooi voor het Belgische voetbal. Het betekent ook dat ons voetbal veel vooruitgan­g boekt.”

Gouden Bal?

Youri Tielemans kreeg zijn trofee uitgereikt door de Franse voetbalgro­otheid Jean-Pierre Papin. De ex-speler van Club Brugge, maar ook van Marseille en AC Milan won de Gouden Bal, als beste voetballer ter wereld, in 1991 toen Tielemans nog niet eens geboren was. “Maar natuurlijk ken ik Papin”, besloot Tielemans. “Een topper. Of ik zelf droom om ooit de Gouden Bal te winnen? Dat wil elke voetballer. Maar laat ons realistisc­h blijven. Ik zit nog mijlenver af van het niveau van Messi en Ronaldo hé.”

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Tielemans won met maar liefst 485 punten voorsprong op Alejandro Pozuelo. Hij kreeg de prijs uit handen van Jean-Pierre Papin.
FOTO BELGA Tielemans won met maar liefst 485 punten voorsprong op Alejandro Pozuelo. Hij kreeg de prijs uit handen van Jean-Pierre Papin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium