Het Belang van Limburg

TRUMP SCHOFFEERT IRAN IN ISRAËL

-

Donald Trump heeft gisteren in Jeruzalem de “duurzame” vriendscha­p tussen Israël en de VS bevestigd. Tegelijk haalde hij opnieuw uit naar Iran. Samen met echtgenote Melania bezocht hij - als eerste Amerikaans­e president in functie ooit - ook de oude stad van Jeruzalem en de Klaagmuur. Vandaag brengt Trump een bezoek aan de Palestijns­e gebieden en ontmoet hij president Abbas. Daarna reist hij door naar het Vaticaan voor een ontmoeting met de paus.

JERUZALEM - President Trump arriveerde gisteren in Israël, de tweede halte op zijn eerste grote buitenland­se reis. Bij aankomst had hij het over een “zeldzame kans op vrede en stabilitei­t” in het Midden-Oosten. Maar functionar­issen van zowel de VS als Israël gaven aan dat die woorden eerder symbolisch moeten worden geïnterpre­teerd, en dat er geen doorbraak in de gesprekken tussen Israël en de Palestijne­n verwacht moet worden. Trump is sinds gisteren de eerste Amerikaans­e president in functie die de Klaagmuur bezocht. Dat ligt gevoelig, want die staat in Oost-Jeruzalem en dat is geen officieel erkend Israëlisch grondgebie­d. Samen met Melania trok hij ook naar de Heilig Grafkerk, volgens de overleveri­ng gebouwd op de plaats waar Jezus is gekruisigd. Voor zijn veiligheid waren 10.000 politiepat­rouilles opgetromme­ld. Bij zijn bezoek aan de Israëlisch­e president Reuven Rivlin haalde Trump opnieuw uit naar Iran: “De VS en Israël kunnen met één stem zeggen dat Iran nooit een kernwapen mag hebben. En dat het zijn dodelijke financieri­ng en training van terroriste­n en milities moet stoppen.” Teheran riep op zijn beurt Washington op “te stoppen met zijn oorlogssto­kerij en met de verkoop van gevaarlijk­e wapens aan de échte sponsors van terreur.” Daarmee verwees Iran naar rivaal Saoedi-Arabië, waar Trump afgelopen weekend een megawapend­eal sloot. Vandaag bezoekt Trump Palestina, en ontmoet hij in Bethlehem de Palestijns­e president Abbas. Dat bezoek zou wat woeliger kunnen verlopen. Gisteren vielen er op de Westelijke Jordaanoev­er al tientallen gewonden bij protesten. Vandaag is uitgeroepe­n tot ‘dag van woede’, uit solidarite­it met de duizend Palestijne­n die in Israël gevangenzi­tten en al ruim een maand in hongerstak­ing zijn.

 ??  ??
 ?? Foto AFP ?? Het klikt tussen Trump en de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu.“Voor het eerst heb ik echt hoop op veranderin­g”, zei die laatste na afloop van hun gesprek.
Foto AFP Het klikt tussen Trump en de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu.“Voor het eerst heb ik echt hoop op veranderin­g”, zei die laatste na afloop van hun gesprek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium