Het Belang van Limburg

11,3 miljard euro

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

Het wordt deze zomer een moeilijke federale begrotings­controle. De Europese Commissie wil namelijk dat er een extra structurel­e inspanning van 0,3 procent van ons bruto binnenland­s product - of zo’n 1,2 à 1,3 miljard euro - wordt gerealisee­rd. Dat is nodig om het begrotings­tekort verder terug te dringen en zo op termijn ook de staatsschu­ld te kunnen afbouwen. Die bedraagt nu 106 procent van het bbp en is daarmee groter dan de totale som aan diensten en goederen die we met zijn allen samen in een jaar produceren. Dat bbp was vorig jaar 422 miljard euro groot.

Vanuit een mooi Europees bureau in Brussel en een minder mooie - maar ongetwijfe­ld gezelliger­e - redactievl­oer in Hasselt is het gemakkelij­k gezegd dat de regering-Michel dit dan maar moet doen. Maar hoe? Daarom grijpen we terug naar het interview met Herman Daems dat u vorig weekend in onze krant kon lezen, naar aanleiding van de publicatie van zijn boek ‘De uitgeputte overheid’. Dat boek wordt vanavond officieel voorgestel­d. We willen het onze politici van harte aanbevelen. Ook Herman Daems pleit voor een afbouw van de staatsschu­ld. Dat kan op twee manieren. De eerste is een afbouw van de begrotings­tekorten om te komen tot begrotings­overschott­en. Met die overschott­en kan men de staatsschu­ld vermindere­n. Om dat te doen, zijn er opnieuw twee mogelijkhe­den. De eerste is nieuwe belastinge­n. Dat ligt moeilijk in een land met een hoge belastingd­ruk. Het is ook slecht voor de concurrent­iekracht en voor de tewerkstel­ling, wat op zijn beurt dan weer slecht is voor de overheidsf­inanciën. Het alternatie­f is besparinge­n. Dat kan men slechts geleidelij­k doen. Bovendien zijn er nog veel niet-ingevulde noden.

De tweede mogelijkhe­id om de staatsschu­ld af te bouwen - en die door Herman Daems naar voren wordt geschoven - is de verkoop van overheidsp­articipati­es in bijvoorbee­ld Proximus, bpost en de banken. Het gaat hier om volwassen bedrijven en organisati­es die de wereld alleen aankunnen zonder dat de overheid ze bij het handje houdt. Het tegenargum­ent is dat de overheid dan inkomsten uit dividenden verliest. Dat is juist. Maar dat is gemakkelij­k geld dat de overheid toelaat om hier en daar een tekort aan te vullen zonder inspanning­en. Bovendien wordt het verlies aan dividenden gecompense­erd door lagere rentelaste­n. Want minder schuld betekent ook minder rentelaste­n. Vorig jaar betaalde België 11,307 miljard euro aan rentelaste­n. U heeft dat goed gelezen: 11.307.000.000 euro. Dat is allemaal geld dat niet kan worden besteed aan beleid.

Vorig jaar betaalde ons land 11,3 miljard euro aan rentelaste­n op onze staatsschu­ld. Dat is allemaal geld dat niet kan worden besteed aan beleid. Als dat geen reden is om de staatsschu­ld te vermindere­n, dan weten we het ook niet meer

 ?? Door Eric Donckier ?? DE KERN
Door Eric Donckier DE KERN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium