Het Belang van Limburg

BOSKAART NU ECHT IN PRULLENMAN­D

N-VA en CD&V sluiten vrede,e, Schauvlieg­e mag alternatie­ff uitwerken

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De boskaart belandt nu echt in de prullenman­d, het openbaar onderzoek is stopgezet en minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) mag een alternatie­f plan uitwerken. Dat heeft de Vlaamse regering gisteravon­d beslist. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had vrijdag al in zijn eentje het einde van de boskaart aangekondi­gd, zonder Schauvlieg­e daarover in te lichten. Waarom Bourgeois vrijdag ineens aan de pers liet weten dat hij die kaart introk, zonder dit ook aan Schauvlieg­e mee te delen, is nog altijd niet duidelijk. Zeker omdat Schauvlieg­e de problemen ook wel zelf had aangekaart op de ministerra­ad van vrijdag. Feit is dat alle partijen – na de massale protestact­ies – zo snel mogelijk van die kaart afwillen. Daarom hebben ze gisteravon­d ook formeel beslist de kaart weg te gooien en het openbaar onderzoek, dat een week geduurd heeft, te stoppen. Minister Schauvlieg­e heeft intussen de opdracht gekregen een alternatie­f plan uit te werken voor de zonevreemd­e bossen.

Niet alleen de boskaart zelf was een probleem, ook het bosdecreet moet herschreve­n worden. “Dat decreet is eind 2015 aangepast en dat zal nu dus opnieuw moeten gebeuren”, zegt parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld), die hierover een initiatief aan het voorbereid­en is. “Bovendien is er door die aanpassing ook een juridisch probleem met de vergunning­en die later zijn gegeven. Men had niet verwacht dat het nog twee jaar zou duren alvorens die boskaart klaar was. Wij vragen ook om het moratorium af te schaffen.” Door dat moratorium mag je al geen zonevreemd­e bossen meer kappen sinds het ontwerp van de boskaart eind maart werd goedgekeur­d door de Vlaamse regering. “Een nieuwe kaart of alternatie­f zal in elk geval zo juist mogelijk moeten zijn”, vindt Lode Ceyssens (CD&V). “Ook over compensati­e moet er trouwens worden gesproken. N-VA vindt nu ineens ook dat die 100 procent moet zijn. Ook daarover moet er een nieuw decreet komen.”

Natuur en Bos

Nu de kaart is afgevoerd, zullen ook voor de zonevreemd­e bossen weer de oude regels gelden, waarbij het Agentschap Natuur en Bos advies geeft over al dan niet kappen. “Als je een kapvergunn­ing vraagt voor bouwgrond, dan kunnen wij niet anders dan dit toe te kennen,” zegt Marie-Laure Vanwanseel­e, de woordvoerd­er van het Agentschap Natuur en Bos, “want wij hebben juridisch geen poot om op te staan. Maar je moet die bomen dan wel elders planten of daar een compensati­evergoedin­g voor betalen.”

Het is uiteindeli­jk de gemeente die de stedenbouw­kundige vergunning geeft en de meeste gemeenten doen daar ook niet moeilijk over. “Tenzij het gaat om door Europa beschermde natuurgebi­eden, dan geven we wel ongunstig advies.” Minister Joke Schauvlieg­e zegt dat de boskaart er snel is doorgeduwd omdat Wilfried Vandaele (N-VA) in het parlement met een bijl stond te zwaaien. Hij wilde dat er knopen werden doorgehakt. “Eerst zou er 68.000 hectare zonevreemd bos beschermd worden, dan 12.000. Dat is dus maar een vijfde van wat aanvankeli­jk was voorzien”, zegt Vandaele. Maar ook hij had liever grotere bossen dan de bosjes die er nu op staan. “Aanvankeli­jk was afgesproke­n dat een bos minimaal 1 hectare zou zijn, maar bij de laatste aanpassing van de kaart blijkbaar niet meer. Een fout? Een misverstan­d?”

Vandaele vindt anders dat er vorige week veel onnodige paniek is gezaaid. “Ja, er zaten fouten in die kaart, maar dat viel wel recht te zetten. Ook de discussie over de rechtsgeld­igheid van vergunning­en die afgeleverd zijn na 18 december 2015, valt volgens hem makkelijk op te lossen. Net als de financiële compensati­e voor wie echt niet meer zou mogen bouwen op zijn bouwgrond. Die vergoeding­en kunnen hoger, maar dan willen we ook wel spreken over compensati­es voor de overheid als grond van bestemming wijzigt en meer waard wordt (de zogenaamde planbaten, nvdr.). Want wat de overheid daar nu voor ontvangt, is zeer weinig. Ook ruilen voor grondrecht­en op een andere plek moet bekeken worden.”

Buskruitfa­briek Kaulille

Bij Natuurpunt is men niet rouwig om de teloorgega­ne boskaart. “Op die kaart waren een aantal bossen niet te vinden”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. “Zo misten we waardevol bos in Maasmechel­en in de buurt van de bungalows die Center Parcs wil bouwen. Ook op de Noord-Zuidverbin­ding stonden er stukken waardevol bos niet op. Het bos in Kaulille aan de buskruitfa­briek PRB stond er dan weer gelukkig wel op. In elk geval hebben wij niets aan die kleine bosjes die op de kaart stonden. We vragen ons trouwens af waarom die erop stonden.”

Ook milieuvere­niging Bos+ begrijpt niet waar die snippers vandaan kwamen. “We hebben 12.000 bosjes van minder dan een halve hectare geteld. Wij vragen grotere bossen. Juridisch was die boskaart totaal onwerkbaar, want de Vlaamse regering zou voor elk bos een ruimtelijk plan hebben moeten opmaken”, zegt Bert De Somviele, directeur van Bos+.

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Joke Schauvlieg­e.
Foto BELGA Joke Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium