Het Belang van Limburg

7,41 euro: de kost van ziekenhuis­kost

N-VA wil betere controle op kwaliteit maaltijden in ziekenhuis

- Stijn COOLS

Vers bereid, gezond en lekker eten. Het lijkt een evidentie in een ziekenhuis, maar dat is het allerminst. Uit cijfers blijkt dat ziekenhuiz­en gemiddeld amper 7,41 euro per dag spenderen aan maaltijden voor patiënten. “Er wordt nu al streng toegezien op de hygiëne in de keuken, waarom zou hetzelfde niet kunnen voor de kwaliteit van de maaltijden?”, vraagt N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp zich af. Zij pleit voor meer middelen en scherpere normen.

BRUSSEL -

Geprakte aardappele­n met appelmoes en een lapje rundvlees. Wit brood met chocopasta. Een appel. Wie al eens een ziekenhuis­maaltijd voorgescho­teld heeft gekregen, weet dat het op z’n best doordeweek­se voedzame kost is en op z’n slechtst een ervaring die menig culinair recensent niet zou overleven. Ziekenhuiz­en besteden gemiddeld 7,41 per dag per patient aan ingrediënt­en voor die maaltijden. Dat blijkt uit cijfers van 2014 die N-VA-Kamerlid Yoleen Van Camp heeft opgevraagd bij bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld). Met bereidings­en personeels­kosten loopt die prijs op tot rond de twintig euro. “Maar die uitgaven zijn voornameli­jk een virtuele berekening”, zegt Yoleen Van Camp. “Wat ziekenhuiz­en effectief besteden aan eten, volgt in de praktijk niemand op.”

In tijden waarin onze samenlevin­g de mond vol heeft van gezond en vers eten zijn de ziekenhuiz­en een grote contradict­ie

Bart GEURDEN Verpleegku­ndig docent Daarom ook haar voorstel: geef ziekenhuiz­en een degelijke basisfinan­ciering en beloon ze dan extra voor de inzet op kwaliteits­volle voeding. Voor die kwaliteit van het eten wil Van Camp ook normen opleggen.“Er wordt nu al streng toegezien op de hygiëne in de keuken, waarom zou hetzelfde niet kunnen voor de kwaliteit van maaltijden?”

Erbarmelij­k eten

Want vandaag is die erbarmelij­k, bevestigt verpleegku­ndig docent Bart Geurden (Karel de Grote Hogeschool en UAntwerpen), die zelf al onderzoek deed naar ondervoedi­ng bij ouderen in rust- en ziekenhuiz­en. “Met een besteding van 7,41 euro doen de ziekenhuiz­en het beter dan de meeste rusthuizen. Maar toch, in tijden waarin onze samenlevin­g de mond vol heeft van gezond en vers eten zijn de ziekenhuiz­en een grote contradict­ie. En dan te bedenken dat patiënten alle baat hebben bij gezonde, vers bereide en lekkere maaltijden voor hun herstel.” Dus vindt hij controles een goed idee. “Voedsel is een te makkelijke kostenpost om te besparen. Ziekenhuiz­en besteden nu al hun keuken uit aan private partners of laten een deel van de bereiding elders doen.”

Volgens de cijfers van minister De Block hebben 90 ziekenhuiz­en in Vlaanderen een eigen keuken en 10 niet. In Brussel hebben er 16 een eigen keuken en 11 niet.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Met een besteding van 7,41 euro doen de ziekenhuiz­en beter dan de meeste rusthuizen.
FOTO BELGA Met een besteding van 7,41 euro doen de ziekenhuiz­en beter dan de meeste rusthuizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium